latinica  ћирилица
10/09/2019 |  17:00 ⇒ 18:17 | Autor: SRNA

Srpski klub: Licemjerna i ekstremistička politika SDA i DF-a

Blokadu u Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH sprovode SDA i DF, opstruišući formiranje komisije za izbor i imenovanje Savjeta ministara zbog toga što u parlament BiH neće da upute prijedlog za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta, koji, posredstvom te komisije, prema Ustavu i zakonu, podnosi srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, ističu iz Srpskog kluba u parlamentu BiH.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

U saopštenju Srpskog kluba navodi se da je cilj izjave predsjedavajućeg Denisa Zvizdića nakon današnje sjednice kolegijuma parlamenta BiH da "SNSD blokira rad parlamenta, odnosno zakonodavne vlasti, jer nije predložio članove parlamentarnih komisija" jeste da okrivi Srbe za ono što čine SDA i DF.

- To je stvarna opstrukcija koju prati licemjerna i ekstremistička politika čiji je Zvizdić vatreni eksponent - naglašavaju iz Srpskog kluba.

U saopštenju se navodi da uz SNSD-ov klub poslanika, Ujedinjena Srpska, DNS i Socijalistička partija, koji čine Srpski klub, što je većina sa devet od 14 poslanika iz Srpske, nisu predložili članove komisije jer je, prema Poslovniku o radu parlamenta BiH, prvo trebalo da bude formirana komisija za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara.

- Ta komisija upućuje prijedlog Predsjedništva BiH u parlament, a to je ugaoni kamen opstrukcije i ucjena kojima su legitimni srpski predstavnici izloženi, prvenstveno od SDA i DF-a - dodaje se u saopštenju.

Iz Srpskog kluba poručuju da srpske partije, kao legitimni predstavnici političke volje Republike Srpske, insistiraju na postupanju prema Poslovniku, odnosno imenovanju komisije za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara.

- Pokušaj da to bude preskočeno da bi bile birane ostale komisije za rad i legalizaciju sadašnjeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu koji ne odgovara rezultatima izbora predstavlja grubo kršenje demokratskih principa, Poslovnika o radu Parlamentrane skupštine BiH i zakonskih odredaba - ističe se u saopštenju Srpskog kluba, čiji je predsjednik Nenad Stevandić.