latinica  ћирилица
10/09/2019 |  18:48 ⇒ 21:42 | Autor: RTRS

Potreban zakon o Olimpijskom centru Јahorina

Zakonom o Olimpijskom centru Јahorina zaustaviti dalju bespravnu gradnju i devastaciju prirodnih resursa olimpijske planine, dogovor je ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenke Golić sa rukovodstvom Olimpijskog centra i načelnicima opština Pale i Trnovo.

Opštinama ostaju nadležnosti, a dodatnim obimom poslova i Olimpijski centar moći će uticati na bolju sliku planine. U najavi su i nove investicije na Јahorini.

Dio javnosti, a posebno drvoprerađivači negativno su reagovali na inicijativu Vlade Republike Srpske da se Јahorina proglasi parkom prirode, kazala je ministarka Golić napominjući da je zakon o OC Јahorina rješenje koje protivnicima izbija argument da Vlada planinu želi otuđiti lokalnim zajednicama.

- Ne razumijem neke koji se protive ideji da se Јahorina proglasi parkom prirode, odnosno da se ovo područje zaštiti od dalje devastacije - rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima, potrebno je dati maksimum i da ovaj prostor ojača kada je riječ o komunalnoj infrastrukturi.

- Sigurno će Vlada Republike Srpske, zajedno sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, učiniti sve da bude spriječena devastacija ovog prostora, da ne bude više smeća pored puta za Јahorinu - istakla je Golićeva.

Јahorina mirna destinacija, a buduće investicije, hotelski kapaciteti i drugi sadržaji u podnožje planine, cilj je i lokalnih zajednica i OC Јahorina.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Nedeljko Elek rekao je da tema današnjeg sastanka bila zaustavljanje divlje gradnje na Јahorini.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje da Olimpijski centar prodaje placeve na Јahorini samo onima koji su bliski vlasti, Elek je istakao da je to djelimično tačno i naveo da je "vlasnik najveće i najljepše kuće Mirko Šarović, te da je u vikend-naselju najveća kuća Miće Mićića".

Zato su zakon o zaštiti planine podržali načelnici Pala i Trnova.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da je postignut sporazum da svi budući koraci i aktivnosti budu koordinisani između opština i Olimpijskog centra.

- Nijedna prinadležnosti opštine neće biti izgubljena jer ona ostaje vlasnik. Zakonom o olimpijskom centru biće tačno definisano šta je čija nadležnost - naglasio je Јugović.

Načenik opštine Trnovo Dragomir Gagović rekao je da je bitno da lokalne zajednice tim zakonom ne gube ništa.

Uz zimu i ljeta su na planini sve atraktivnija, gostiju sve više, ali i onih koji bi da iskoriste priliku na štetu Јahorine.

Vlada kao najveći investitor i OC imaju pravo da zaštiti svoje investicije, tim prije što se najavljuju i novi projekti.

Direktor OC Јahorina Dejan Ljevnaić, istakao da se na Јahorini radi na projektu izgradnje dvije gondole do ove planine, od kojih bi jedna išla iz opštine Istočno Novo Sarajevo, a jedna iz Pala.

Podrška Vlade omogućila je opštini Pale kupovinu imovine nekadašnjeg Famosa, gdje u okviru poslovne zone već godinu posluje fabrika za proizvodnju led rasvjete Vajs lajt, koja zapošljava 32 radnika.

Ministarka Golić podržala je poslovne planove ove izvozno orijentisane firme.