latinica  ћирилица
10/09/2019 |  20:02 ⇒ 21:30 | Autor: RTRS

Dani Srpske u Srbiji - dodatno jačanje veza između Srbije i Srpske (FOTO/VIDEO)

U Narodnom pozorištu u Beogradu svečano je zatvorena manifestacija Dani Srpske u Srbiji, koja je ove godine imala 24 programa u više od 30 izvođenja u 21 gradu i opštini u Srbiji.
Dani Srpske u Srbiji - zatvaranje - Foto: RTRS
Dani Srpske u Srbiji - zatvaranjeFoto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da su Dani Srpske u Srbiji izuzetno uspješan projekat saradnje i promocije što pokazuje i sve veći broj lokalnih zajednica koje žele da učestvuju u ovoj manifestaciji čiji je osnovni cilj promocija privrednih, kulturnih, turističkih i sportskih sadržaja, kao i dodatno jačanje veza Srbije i Republike Srpske.

- O obimu, značaju, ali i uspješnoj organizaciji ove manifestacije dovoljno govori činjenica da smo prve godine počeli u Beogradu, a da smo ovaj put oborili sve rekorde, realizujući aktivnosti u 21 gradu širom Srbije - rekla je Cvijanovićeva u obraćanju zvanicama u Narodnom pozorištu u Beogradu na zatvaranju manifestacije Dani Srpske u Srbiji.

Ona je rekla da joj čast i zadovoljstvo što je večeras u Beogradu i što ima priliku da prisustvuje svečanom zatvaranju ove veoma značajne i, sada već, tradicionalne manifestacije, koju je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji uspješno organizovalo već sedmi put.

- O bliskosti naroda koji živi s obje strane Drine ne treba posebno govoriti, niti o tome da naši odnosi uveliko prevazilaze one formalne i institucionalne, koji su oličeni u Sporazumu o specijalnim paralelnim vezama. Ne postoji nijedan uspjeh ili problem koji se dešava u Srbiji ili Republici Srpskoj, a da on, na neki način, nije i zajednički ili da se ne osjeća ili doživljava podjednako - naglasila je Cvijanovićeva.

Dani Srpske u Srbiji - zatvaranje (Foto: RTRS)

Istakla je da zato i svaka pobjeda Srbije, bilo da je riječ o otvaranju nove fabrike, izgradnji savremenog auto-puta ili zlatnoj medalji sjajnih odbojkašica, ljude u Republici Srpskoj čini ponosnim i srećnim.

- S druge strane, Srbija pruža veliku podršku našim naporima da obezbijedimo stabilnost i dalji razvoj Republike Srpske. Zato za nas u Srpskoj ne postoji važniji zadatak, veći interes, niti važniji cilj od daljeg učvršćivanja odnosa i sve većeg povezivanja sa Srbijom - rekla je predsjednica Republike Srpske.

Dani Srpske u Srbiji - zatvaranje (Foto: RTRS)

Ona je naglasila da je Srpska zahvalna Srbiji i na pomoći koju pruža u edukaciji i usavršavanju njenog kadra u oblasti zdravstva, ali i podršci na modernizaciji obrazovnog procesa.

Ona je rekla da sa velikim zadovoljstvom može istaći da su odnosi Srpske i Srbije snažniji nego ikada, a da u budućem periodu mogu biti samo dodatno unapređeni.

- Veliki doprinos jačanju naših veza daje i ova manifestacija koju večeras svečano zatvaramo. U to ime, želim da izrazim posebnu zahvalnost Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu, kao i svima koji su dali svoj doprinos da Dani Srpske u Srbiji i ove godine budu organizovani na najvišem nivou - poručila je predsjednica Srpske.

Mlađen Cicović (Foto: RTRS)

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović rekao je da je manifestacija Dani Srpske u Srbiji ove godine bila i više nego uspješna i da se glas Republike Srpske daleko čuo.

Dani Srpske u Srbiji - zatvaranje (Foto: RTRS)

Obraćajući se okupljenima na zatvaranju manifestacije u Narodnom pozorištu, Cicović je dodao da su to utisci koji su sabrani iz 21 grada Srbije.

Cicović je istakao da su za više nego uspješno predstavljanje Srpske u Srbiji zaslužni, prije svega, svi učesnici manifestacije, da te pohvale prijaju, ali i obavezuju da se svake godine napreduje.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je da je manifestacija Dani Srpske u Srbiji koju je ove godine imao priliku da vidi publika u 21 gradu i opštini u Srbiji prevazišla očekivanja i da su njeni odjeci bili izuzetni.

On je novinarima rekao da očekuje da manifestacija naredne godine bude organizovana u još više gradova i opština Srbije i naglasio da za to očekuje podršku lokalnih čelnika u Srbiji.

Višestruk je značaj ovogodišnje manifestacije Dani Srpske u Srbiji jer se njome dodatno učvršćuju veze Srpske i Srbije, istakao je ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

- Јedan smo narod i to treba da njegujemo i unapređujemo i u budućnosti - rekao je novinarima u Beogradu Petričević, koji prisustvuje večerašnjem svečanom zatvaranju manifestacije.

U umjetničkom dijelu programa upriličen je cjelovečernji koncert Banjalučke filharmonije.

Izvor: RTRS/SRNA