latinica  ћирилица
10/09/2019 |  20:09 | Autor: SRNA

Novi Grad: Protest na gradskom trgu 27. septembra

Opština Novi Grad organizovaće 27. septembra skup na gradskom trgu u znak protivljenja namjeri Hrvatske da u kasarni Čerkezovac odlaže radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško, potvrdio je Srni načelnik opštine Miroslav Drljača.
Novi Grad - Foto: RTRS
Novi GradFoto: RTRS

- S obzirom na to da je za 30. septembar najavljen sastanak resornih ministara Slovenije i Hrvatske u vezi sa dogovorom o zajedničkom odlagalištu na lokaciji Vrbine, naša namjera je da još jednom jasno i nedvosmisleno ukažemo da je za građane Novog Grada i susjednih opština sa obje strane rijeke Une neprihvatljiva lokacija Trgovska gora, mikrolokacija Čerkezovac - rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, na protest na Trgu Mladena Oljače biće pozvani ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić, poslanici u parlamentu BiH, predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona i nevladinog sektora, te načelnici i gradonačelnici susjednih opština i gradova sa obje strane rijeke Une.

- Smatramo da je krajnje vrijeme da potvrdimo jedinstven stav i da nakon 20 godina istrajavanja i protivljenja namjerama Hrvatske, ne dozvolimo podjele po bilo kojoj osnovi, naročito političke perfomanse usmjerene na prikupljanje jeftinih političkih poena - istakao je Drljača.

Hrvatska namjerava da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže i skladišti na samoj granici sa BiH, na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, nekoliko stotina metara od granice sa BiH.

To je područje odakle veliki broj građana BiH koristi vodu za piće, a od centra opštine Novi Grad u Republici Srpskoj udaljeno je manje od tri kilometra.