latinica  ћирилица
10/09/2019 |  22:29 ⇒ 11/09/2019 | 08:16 | Autor: Nezavisne

Četiri rudara prebačena u Kantonalnu bolnicu Zenica

Dva rudara iz Stare jame i jedan iz Stranjana prevezeni su večeras u Kantonalnu bolnicu Zenica, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, saznaje N1.
Kantonalna bolnica Zenica - Foto: dnevni avaz
Kantonalna bolnica ZenicaFoto: dnevni avaz

Zajedno sa njihovim kolegom, koji je nešto ranije prebačen u bolnicu, ukupno su četiri rudara osjetila posljedice štrajka glađu.

Rudari Rudnika mrkog ugljena u Zenici danas su odlučili ostati u jamama i na taj način protestovati zbog kašnjenja u isplati plata. Više od stotinu rudara iz prve dvije smjene tokom dana ušli su u jame Stranjani i Stara jama, ali nakon završetka radnog vremena odbili su izaći i najavili su kako će u jamama ostati dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Tu su odluku donijeli nakon što su bez dogovora završeni pregovori njihovih izaslanika s predstavnicima Vlade Federacije BiH vođeni tokom dana u Sarajevu.

Predsjednik Sindikata rudara Nijaz Vardo danas je kazao kako su rudari u poslijepodnevnim časovima u Staroj jami stupili i u štrajk glađu.

Računi zeničkog rudnika su blokirani zbog nagomilanog poreskog duga koji je premašio iznos od 140 miliona KM pa rudarima nisu isplaćena primanja za avgust.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin DŽindić kazao je nakon pregovora s predstavnicima rudara da je postojeće stanje neodrživo, istakavši da to nije odgovornost Vlade nego uprave rudnika i Elektroprivrede BiH u čijem sastavu oni posluju.