latinica  ћирилица
11/09/2019 |  08:39 | Autor: SRNA

Štrajk prosvjetnih radnika u FBiH

Prosvjetni radnici u vrtićima, osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH najavili su da će danas održati polučasovni štrajk upozorenja, kako bi pokazali solidarnost prema kolegama iz Unsko-sanskog kantona, koji štrajkuju već drugu sedmicu.
Učionica - Foto: RTRS
UčionicaFoto: RTRS

Štrajk bi trebalo da bude održan od 10.30 do 11.00 časova, odnosno, za vrijeme velikog odmora kako učenici ne bi propuštali nastavu, dok će u vrtićima aktivnosti u tom periodu biti redukovane, ali napominju da roditelji ne treba da brinu jer će djeca biti sigurna i zbrinuta, prenose federalni mediji.

Ukoliko se ne dođe do rješenja i Vlada USK ne odluči da pregovara s prosvjetnim radnicima, sindikati koji zastupaju prosvjetne radnike u FBiH najavili su da će razmotriti opciju generalnog štrajka na nivou Federacije.

Iz sindikata pojašnjavaju da su razlozi za štrajk mnogobrojni i da Vlada Unsko-sanskog kantona nije poštovala kolektivni ugovor, odnosno, nije izjednačila osnovicu plata prosvjetara sa ostalim budžetskim korisnicima.

Od Vlade USK prosvjetari traže poštovanje kolektivnog ugovora za zaposlene u obrazovanju, što znači da mora biti obezbijeđena osnovica za plate koja je bila definisana i usvojena, a koja se krši se od septembra 2018. godine do danas, te isplatu razlika na plate u tom periodu.