latinica  ћирилица
11/09/2019 |  11:18 ⇒ 17:43 | Autor: SRNA

Pravobranilaštvo Srpske: Biće podnesena žalba zbog odgađanja naplate duga od UIO

Pravobranilaštvo Republike Srpske podnijeće žalbu na odluku Suda BiH kojom se četvrti put odgađa prinudna naplata duga od oko 30 miliona KM, koji Uprava za indirektno oporezivanje BiH treba da isplati Republici Srpskoj.
Pravobranilaštvo Republike Srpske - Foto: Screenshot
Pravobranilaštvo Republike SrpskeFoto: Screenshot

Pravobranilaštvo Srpske primilo je rješenje Suda BiH od 9. septembra kojim se četvrti put odgađa sprovođenje izvršenja, najkasnije do 11. marta 2020. godine.

- U izvršnom postupku tražioca izvršenja - Republika Srpska, Vlada Srpske, Ministarstvo finansija, protiv izvršenika BiH - Uprava za indirektno oporezivanje radi prinudne naplate iznosa od 15.004.650 KM sa zakonskim zateznim kamatama, tako da ukupno potraživanje iznosi blizu 30 miliona KM - saopšteno je iz Pravobranilaštva Srpske.

U saopštenju je navedeno da je, kao i u prethodnim odlukama, nedozvoljeno i nezakonito ovakvo odlučivanje Suda BiH, o čemu će se Pravobranilaštvo Srpske detaljno izjasniti u žalbi kojom će blagovremeno pobiti pomenutu odluku.

- Sud sebi u odluci daje za pravo da navodi da su pregovori u toku što nije tačno, jer druga strana ne želi pregovore, nego samo čini opstrukciju postupka i naplate potraživanja - navedeno je u saopštenju.

Iz Pravobranilaštva Srpske napominju da je izvršni postupak pravosnažno okončan, odbačena je apelacija UIO, te više nema ni redovnih ni vanrednih lijekova protiv odluke kojom je Srpskoj dosuđena isplata navedenih iznosa.

- Ovakvim postupanjem Sud samo povećava iznos zakonske zatezne kamate i Republika Srpska će nastaviti prinudnu naplatu - naglašavaju u Pravobranilaštvu Srpske.

U saopštenju je istaknuto da je Pravobranilaštvo Republike Srpske, zbog nezakonitog postupanja sudije, podnijelo prijavu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.