latinica  ћирилица
11/09/2019 |  13:40 | Autor: SRNA

Vučić-Zeman: Beograd će nastojati da pitanje Kosmeta riješi kompromisom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa predsjednikom Češke Milošem Zemanom da će Srbija nastojati da problem Kosmeta riješi kompromisom,a ne ultimatumom i zahvalio Češkoj za podršku koju pruža Srbiji po tom pitanju.
Sastanak Vučića i Zemana - Foto: Screenshot/YouTube
Sastanak Vučića i ZemanaFoto: Screenshot/YouTube

- Predsjednik Zeman je danas govorio i o čuvenoj De Golovoj "politici svih azimuta", koju Srbija danas mora da ima. Dakle, da gleda na različite strane, da ima svoju evropsku politiku i evropsku agendu da želi da bude dio EU, ali da se ne stidi svojih dobrih odnosa sa Kinom i Rusijom, naprotiv da se time ponosimo i da želimo da imamo još bolju saradnju -rekao je Vučić.

On je prenio Zemanove riječi da je to način da Srbija kao zemlja koja se nalazi na raskrsnici puteva i pod raznim pritiscima iz različitih razloga uspijeva da obezbjeđuje sebi napredak i napredak u kvalitetu života za svoje građane.

Predsjednik Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare poručio da će se voditi i Zemanovim riječima da oni koji upravljaju zemljom moraju da vode državne i nacionalne interese, a ne da budu marionete i ponovio da će Srbija nastaviti da vodi politiku vojne neutralnosti kao i do sada.

-To je odluka Narodne skupštine Srbije, odluka srpskog naroda. Јa smatram da je to najbolja odluka Srbije, jer mi tako brinemo o sebi, čuvamo svoje nebo, štitimo svoju zemlju. Istovremeno imamo dobre odnose sa NATO-om. Uvijek ćemo da gledamo da takve odnose gradimo u budućnosti, da se ne bi ponovila 1999. godina, ali rane srpskog naroda iz 1999. godine nisu zacijelile i danas je teško da nađete bilo koga ko razume šta je to NATO radio te 1999. godine, barem ovdje u Srbiji - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je iskazao zadovoljstvo što ga je Zeman pozvao kao gosta na sastanak Vašingtonske grupe u Prag 3. oktobra.

Zeman je naglasio da svaki političar mora da brani interese svoje države, a ne da bude marioneta bilo koje strane vlasti.

On je u vezi sa Kosovom poručio da država koju predvode ratni zločinci ne bi trebala da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja.

- Haški tribunal je prije nekog vremena objavio vijest gde je izrazio prezrenje u vezi sa ratnim zločinima kosovskih predstavnika. Mislim da je upravo zbog toga dao ostavku predsjednik Vlade Kosova. Dozvolite da izrazim, iako je to lično, ali time i jače mišljenje, da država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja - rekao je Zeman.