latinica  ћирилица
11/09/2019 |  14:53 | Autor: BETA

Zbog Zemanovih izjava Priština odustala od samita u Pragu

Zbog izjava češkog predsjednika vlasti u Prištini demonstrativno su odustale od učešća na samitu premijera zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Pragu.
Miloš Zeman - Foto: AFP
Miloš ZemanFoto: AFP

To je javila češka agencija ČTK navodeći da je riječ o izjavama Miloša Zemana da voli Srbe a da ne voli Kosovo i najave da će pokušati da vidi da li Češka može da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Nakon riječi predsjednika Zemana u Beogradu, kako saznaje ČTK, na samitu u Pragu za sada nema nijednog potvrđenog gosta. Prištinu je trebalo da predstavlja potpredsjednik vlade ali češki domaćini pregovaraju da Priština ipak bude predstavljena makar na nekom nivou.

Reakcije u samoj Češkoj izazvala je već izjava predsjednika Zemana po sletanju na aerodrom u Beogradu u utorak, da voli Srbiju i Srbe ali da ne voli Kosovo, a šef češke diplomatije Tomaš Petšiček nastojao je danas da tu izjavu pretvori u šalu, da predsjednik ne voli Kosovo jer je pobijedilo češku fudbalsku reprezentaciju ovih dana pa ga kao navijač ne voli.

Šef češke diplomatije poručio je da Češka ima korektne odnose i sa Kosovom i sa Srbijom i da je među stotinak zemlja koje su Kosovo priznale a da je u interesu evropske bezbjednosti da se Zapadni Balkan integriše u EU, dok su predstavnici češke opozicije oštro osudili Zemana da daje takve neodgovorne izjave u regionu koji je poslovično bure baruta.

- Kada bih htio da budem surov, rekao bih neka na pisti na aerodromu mrmlja šta god hoće. Spoljnu politiku i njen pravac određuje vlada - kazao je lider opozicione stranke STAN Vit Rakušan.

Bivši šef češke diplomatije iz opozicione liberalne stranke TOP09, Karel Švarcenberg poručio je Zemanu da ako misli da Kosovo ne postoji, neka pita češke fudbalere.

- To nije moguće. Ako je neka država priznata, ne možemo da kažemo da ne postoji - kazao je, povodom Zemanove današnje najave da će se posavjetovati sa češkim zvaničnicima da li Češka može da povuče priznanje, Švarcenberg koji je bio šef češke diplomatije u vladi premijera Mireka Topolaneka kada je priznavala Kosovo u maju 2008. godine.

Predsjednik Senata češkog parlamenta Јaroslav Kubera rekao je dnevniku Mlada fronta Dnes da je Zeman pominjao povlačenje priznanja Kosova samo zato da se dopadne Srbima.

- Rekao je to da se dopadne Srbima. Ništa iz toga ne proističe. On nema nikakvu pravnu moć da to promijeni. Predsjednik može da priča šta hoće ali on nije taj koji može nešto da uradi. Opet će to biti rasprava ni o čemu - kazao je Kubera.