latinica  ћирилица
11/09/2019 |  15:22 | Autor: SRNA

Kožul: Vratiti se razgovorima i što prije formirati vlast

Zamjenik predsjedavajućeg Kuba poslanika HDZ-a BiH i HNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul pozvao je predstavnike političkih partija u BiH da se što prije vrate razgovorima o formiranju vlasti i postignu dogovor kako bi počeli da funkcionišu oba parlamentarna doma, sve komisije i odbori.
Predrag Kožul (Foto:dnevnik.ba) -
Predrag Kožul (Foto:dnevnik.ba)

- Ako hoćemo da BiH konačno krene putem napretka i svi zajedno gledamo pozitivne procese u budućnosti, potrebna nam je politička stabilnost. Bez toga nema ni stabilne vlasti - ukazao je Kožul.

Kožul je poručio da odnosi unutar konstutitivnih naroda moraju biti stabilizovani i pronađen kompromis u svim važnim pitanjima za BiH, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

- Pred BiH je niz značajnih koraka u procesu evroatlantskih integracija koje treba riješiti, a za koje je potreban dogovor partnerskih stranaka. Kriza oko uspostavljanja vlasti na svim nivoima u BiH ne šalje dobru poruku svijetu i nije dobra ni za koga - naveo je Kožul.

On je podsjetio da su ispunjene sve pretpostavke za formiranje Savjeta ministara u skladu sa dogovorom lidera HDZ-a, SNSD-a i SDA, što je rezultiralo potpisom Sporazuma o uspostavljanju vlasti.

- Nažalost, dogovor nije ispoštovan zbog uslovljavanja iz Sarajeva. Naše opredjeljenje je formiranje Savjeta ministara što brže i bez uslovljavanja, kako bismo konačno sproveli izborne rezultate i počeli rješavati ozbiljna pitanja u BiH koja čekaju, a iz dana u dan se stvaraju nova - naglasio je Kožul.

Kožul je ocijenio da je ključno da se predstavnici stranaka što prije vrate razgovorima i učine sve da BiH ostvari najvažnije spoljnopolitičke ciljeve.

- Hrvatska politika u BiH nema dilema oko evroatlantskih integracija jer nemaju alternativu. Ali, za to nam trebaju vjerodostojni partneri i institucije sa punim izbornim legitimitetom na nivou BiH, što Savjet ministara u tehničkom mandatu sa dupliranjem najvažnijih funkcija izvršne i zakonodavne vlasti - nije - poručio je Kožul.