latinica  ћирилица
11/09/2019 |  16:07 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Pomen za 27 ubijenih mještana Bukovca kod Brčkog

U Bukovcu kod Brčkog služen je pomen za 27 mještana, koje su na današnji dan 1992. godine ubili pripadnici tzv. Armije BiH. Tog dana selo Bukovac sravnjeno je sa zemljom, a srpsko stanovništvo odvedeno u logore u Brčko, Orašje i Tuzlu.

Luka Pekić, samo je jedan od 27 mještana Bukovca, koji su ubijeni i za koje odgovrnih pred licem pravde još nema.

- Odvden je u Donju Mahalu. Tamo je mučen. Umro je od udaraca. I do dan danas, iako radim taj posao, nisam ga uspio naći - kaže Veljko Pekić iz Bukovca.

Život u srpskom selu Bukovac, kod Brčkog, koje je brojalo 126 domaćinstava i 396 stanovnika, isčezao je 1992. godine.

- Stanovništvo je odvedeno uglavnom u logore od Boća, Boderišta, Zovika, Gornjeg Rahića, Maoče, Bijele, Ulica, Tuzle, Orašja - priča Pavle Stjepanović.

Protojerej Nikola Lukić, paroh bukovački, Namjesništva SPC Brčko ističe tragične brojke ratnih dešavanja. 

- Nas danas broji u Bukovcu, onih koji ovdje su stalano i da tako kažem žive, rade i mole se Bogu, negdje ispod 40 duša, tačnije 38 duša - poručuje protojerej Nikola.

Prava i pomoć preživjelim Bukovčanima u distirktu Brčko, svedeni su na minimum.

- Težak je položaj demobilisanih i ratnih vojnih inavalida, ali tih porodica poginulih je po meni najteži od svih, od svih broačkih populacija u Brčko distriktu - kaže Živan Ilić, iz BORS-a Brčko.  

Među 27 ubijenih Bukovčana, bilo je 17 civila i devet boraca Vojske Republike Srpske. Za posmrtnim ostacima njih troje još se traga.