latinica  ћирилица
11/09/2019 |  18:08 ⇒ 18:10 | Autor: SRNA

Kitarovićeva kritikovala Pupovca

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović poslala je predsjedniku Samostalne demokratske srpske stranke Miloradu Pupovcu pismo u kojem je navela da pažljivo prati njegove javne istupe, u kojima, kako je ocijenila, "na potpuno neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritikuje Hrvatsku".
Kolinda Grabar Kitarović - Foto: AFP
Kolinda Grabar KitarovićFoto: AFP

Iz kabineta hrvatskog predsjednika saopšteno je da je Kitarovićeva sa žaljenjem zaključila da Pupovac nije pažljivo pročitao njeno pismo iz 2016. godine, te ga je ponovila.

Kitarovićeva je u dopisu Pupovcu koji je priložila uz pismo iz 2016. godine navela da to čini i zbog desetak hiljada pripadnika srpske nacionalnosti, koji su "braneći svoju domovinu Hrvatsku od velikosrpskih agresora", potvrdili patriotizam.

- Potvrdili su domoljublje i nikada ga nisu narušili moralnim patroniziranjem, a posebno ne političkim ucjenjivanjem, iako imaju pravo i obavezu kao državljani Hrvatske ukazivati na potencijalne anomalije koje su, nažalost, sastavni dio odrastanja svakog društva, ali ne u mjeri kako bi neki željeli prikazati i time naštetiti državi u kojoj žive - smatra Kitarovićeva.

U pismu iz 2016. godine kojim Kitarovićeva odgovara Pupovcu, navodi se, između ostalog, da je saglasna s njim da je u Hrvatskoj porasla netrpeljivost, ali da taj proces nije počeo nakon formiranja i izbora nove Vlade, nego mnogo ranije.

- Nažalost, u toj retorici se istrajava, pa predsjednik sada vodeće opozicione stranke u Hrvatskoj ističe drskost i bezobrazluk kao navodno jedini jezik koji `neki` razumiju, i obećava `pokazaćemo im što je pakao`. Stoga je neizbježno upitati se nisu li i Vaša lična negativna iskustava bar djelimično posljedica takvog višegodišnjeg, namjernog ili nenamjernog, stvaranja ideoloških napetosti? - navela je ona.

Podsjećajući da je Pupovac u svom pismu pomenuo kao žrtve prijetnje i izliva govora mržnje više javnih ličnosti i organizacija, Kitarovićeva je osudila takve postupke, ali i ukazala da među tim osobama ima i onih koji svojim javnim djelovanjem "godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i, u osnovi, negiraju stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako atmosferu napetosti, isključivosti i netolerancije".

- To nikako ne navodim kao opravdanje vrijeđanja ili prijetnji tim osobama, što držim nedopustivim. Smatram međutim kako u ocjeni neželjenih pojava, uzimajući posebno u obzir i činjenicu da proteklih godina tijela državne vlasti nijednom nisu reagovale na takva izrugivanja i provokacije, treba biti objektivan - navela je, između ostalog, Kitarovićeva u pismu Pupovcu iz 2016. godine.

U međuvremenu, danas je Inicijativa branitelja grada Petrinje podnijela Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Pupovaca u kojoj ga tereti da je, kako navode, "javnim poređenjem Hrvatske sa NDH počinio krivično djelo povrede ugleda Republike Hrvatske", prenose hrvatski mediji.

Milorad Pupovac danima je izložen političkoj i medijskoj hajci nakon nastupa na konferenciji za novinare u Zagrebu, kada je iznio spisak svih napada na Srbe tokom proteklog ljeta u Hrvatskoj.

Dio hrvatske javnosti, naročito ustašofili i desnica, zamjeraju mu što ih je, govoreći o sve većim pritiscima na Srbe u današnjoj Hrvatskoj podsjetio na dešavanja u ustaškoj NDH.