latinica  ћирилица
12/09/2019 |  09:59 ⇒ 10:18 | Autor: SRNA

Sa Kosmeta iseljavaju i mrtve

U Andrijevici su sahranjeni posmrtni ostaci petočlane porodice Šutaković - oca Nedeljka /63/, majke Darinke /rođena Јevrić/ /58/ i djece Aleksandra /17/, Đorđa /15/ i desetogodišnjeg Radovana, koje su ubili pripadnici terorističke OVK 1999. godine u Đakovici.
U Andrijevici sahranjeni posmrtni ostaci porodice Šutaković (Foto: srpskenovinecg.com) -
U Andrijevici sahranjeni posmrtni ostaci porodice Šutaković (Foto: srpskenovinecg.com)

Predstavnici Komisije za nestala lica Srbije, uz predstavnike crnogorskog Ministarstva rada i socijalnog staranja i članove porodice Јevrić, preuzeli su na graničnom prelazu između Srbije i Crne Gore, na prevoju Kula, pet sanduka sa posmrtnim ostacima članova porodice Šutaković, javile su Srpske novine Crne Gore.

Opijelo petočlanoj porodici služio je Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije.

- Stradanje porodice Šutaković je dio mnogo šire slike koja nas direktno uvodi u najstrašniju priču krajem 20. i početkom 21. vijeka o uzimanju organa, kidnapovanju, "Žutoj kući". I ovo je dio priče o "Žutoj kući". Pobili su ih albanski teroristi i bacili na najstrašnije mjesto koje podsjeća na pakao da ih tamo prekrije tama zemlje i zaborava - rekao je vladika Јoanikije nakon opijela.

Vladika Јoanikije je dodao da je lice takozvane velike Albanije - lice "Žute kuće", to su kidnapovanja i ubijanja nenaoružanih muškaraca, žena, staraca, a posebno djece.

On kaže da to uopšte nije slučajno i podsjeća na pobijenu djecu u Goraždevcu, žeteoce u Starom Gracku i mnoge Srbe koji su odlazili na Kosmet da posjete grobove svojih predaka.

Vladika Јoanikije je pozvao da se pred kostima nevino postradale porodice Šutaković ne priziva zlo, ni osveta.

Član Privremenog vijeća za Đakovicu Slaviša Stefanović kaže da porodica Nedeljka Šutakovića nije bila imućna, ali je bila za primjer.

- Živjeli su tiho, skromno i vrijedno. Nikome nisu naudili ni prije, ni tokom rata 1999. godine. Aleksandar je bio đak generacije, a njegovim stopama su išli i mlađi Đorđe i desetogodišnji Radovan. Vjerovali su da ih niko neće dirati u njihovom stanu - rekao je Stefanović.

U šturom izvještaju sačinjenom poslije upoređivanja DNK uzoraka uzetih sa pronađenih leševa sa uzorkom DNK Nedeljkovog sinovca navedena je pretpostavka patologa da je smrt nastupila egzekucijom.

Prema izvještajima brojnih međunarodnih eksperata, uključujući Karlu del Ponte i Dika Martija, glavni protagonisti stravičnih zločina na Kosmetu su Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji i drugi teroristi.

Samo u okolini Đakovice 1999. godine postojala su četiri logora za Srbe, a prema izvještaju radne grupe Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, oko 160 logora je aktivirano nakon odlaska tadašnje Vojske Јugoslavije.