latinica  ћирилица
12/09/2019 |  13:11 | Autor: SRNA

DŽonson negira da je lagao kraljicu

Britanski premijer Boris DŽonson izjavio je da nije lagao kraljicu Elizabetu Drugu o suspenziji rada Parlamenta i naglasio da takve tvrdnje "jednostavno nisu istinite".
Boris DŽonson    (Foto:www.bt.dk) -
Boris DŽonson (Foto:www.bt.dk)

Britanski list "Indipendent" navodi da je premijer pod pritiskom da ukine suspenziju Parlamenta pošto se u dokumentima o planovima Vlade u slučaju "Bregzita" bez dogovora pod nazivom operacija "Žuti čekić" ističe da će se zemlja suočiti sa nizom problema.

DŽonson je naglasio da je veoma važno shvatiti da su u objavljenom dokumentu nabrojani problemi u slučaju najgorih dešavanja u vezi sa "Bregzitom" i da su u proteklih nekoliko mjeseci ubrzane pripreme za izlazak iz EU.

- Pokušavamo da dođemo do dogovora i ja se nadam da će biti ostvaren sa našim evropskim prijateljima 17. ili 18. oktobra. Ali, ukoliko bi došli do 31. oktobra bez dogovora bićemo spremni za Bregzit - istakao je DŽonson.

Rad britanskog Parlamenta je suspendovan početkom sedmice do 14. oktobra i protivnici ovog poteza smatraju da je osmišljen kako bi omeo njihove pokušaje da kritikuju planove premijera za izlazak iz EU i da mu omogućava da izvrši "Bregzit" bez dogovora 31. oktobra.

Najviši Apelacioni sud u Škotskoj juče je donio odluku da suspenzija rada Parlamenta nije zakonita, nakon čega su neistomišljenici optužili DŽonsona da je lagao kraljicu o razlozima suspenzije.