latinica  ћирилица
12/09/2019 |  15:26 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Šume Srpske u gubitku; Višković pozvao direktore gazdinstava da podnesu ostavke

U prvih šest mjeseci ove godine preduzeće Šume Srpske zabilježilo je gubitak od 2 miliona i 630 hiljada maraka, i to u 18 šumskih gazdinstava.

Vlada je, o stanju u ovom preduzeću, raspravljala na tematskoj sjednici. Od direktora šumskih gazdinstava, koja imaju gubitke, premijer Radovan Višković zatražio je da podnesu ostavke. Poručio je da Vladu isključivo interesuje profit, i pozitivno poslovanje javnih preduzeća.

Premijer Radovan Višković pozvao je direktore 18 šumskih gazdinstava koja posluju negativno da sami napuste funkcije, jer je cilj stabilizacija preduzeća Šume Srpske, koje je u prvih šest mjeseci imalo gubitak od 2,6 miliona KM.

- Ne možemo tolerisati bahato ponašanje nekih direktora . Ne možemo tolerisati kriminalne radnje, ne možemo tolerisati krađe šuma i imovine. Јasno i glasno je to preneseno i tražimo akciju u narednom periodu - poručio je Višković.

Akcija će uslijediti vrlo brzo, jer će sa funkcija biti smijenjeni svi koji imaju gubitke. To je i jedan od zaključaka Vlade, a njima se još traži dostizanje planiranog obima proizvodnje, dosljedna primjena pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, efikasno funkcionisanje centralnog računa i striktno poštovanje ugovora sa drvoprerađivačima o isporuci.

- Očekujem od javnih preduzeća da posluju pozitivno i da Republika Srpska od toga ostvaruje profit ne samo za plate i troškove preduzeća već i dividendu koja se uplaćuje u budžet Srpske - dodao je premijer Srpske.

Resorni ministar Boris Pašalić kaže da u nekim gazdinstvima ima i viška zaposlenih.

- Šume Srpske imaju 30 organizacionih jedinica i nisu sve u problemima. Dio gazdinstava ima finansijskih problema, neispunjava plan sječe, ima prevelik broj zaposlenih i velika dugovanja prema centralnom računu - naveo je Pašalić.

Data je puna podrška upravi i Nadzornom odboru Šuma za rješavanje postojećih problema u 18 gazdinstava. Od njih se traži i interna kontrola rada po dubini.

- Kada govorimo o problemima u pojedinim gazdinstvima moramo reći da problema imamo u "Romaniji" sa Sokoca, "Vrbanja" iz Kotor Varoši i "Oštrelj" iz Drinića - istakao je direktor preduzeća Šume Srpske Slaven Gojković. 

Rukovodstvo Šuma Srpske biće pod lupom, poručuje premijer Višković, navodeći da je šumsko gazdinstvo Klekovača promjenom rukovodstva za manje od dvije godine počelo da ostvaruje profit i posluje pozitivno.