latinica  ћирилица
12/09/2019 |  15:41 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Srpska dobila Park prirode Una

Republika Srpska dobila je Park prirode Una.

Ova odluka Vlade još je jedan mehanizam zaštite područja u slivu rijeke Une u čijoj blizini Hrvatska planira da izgradi odlagalište nuklearnog otpada. Ovaj park obuhvata četiri opštine u Republici Srpskoj i graniči sa Nacionalnim parkom Una u Federaciji BiH.

Prije dvije godine pokrenuto, danas realizovano. Proglašen je Park prirode Una. Obuhvata područje u slivu ove rijeke u četiri opštine Republike Srpske - Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i Krupa na Uni.

Biće to još jedan odbrambeni mehanizam koji će pokušati da spriječi Hrvatsku da izgradi odlagalište nuklearnog otpada u blizini, uz granicu sa BiH,kažu u Vladi Srpske.

Potpredsjednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da današnja odluka Vlade o proglašenju Parka prirode "Una" predstavlja još jedan odbrambeni mehanizam Srpske prema vlastima Hrvatske i namjerama da na Trgovskoj gori na granici sa BiH u blizini opštine Novi Grad odlažu radioaktivni nuklearni otpad.

- Područje koje se proglasi parkom prirode u evropskom zakonodavstvu ima drugačiji i poseban status - rekla je Golićeva  nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Vijest o proglašenju Parka prirode najviše je obradovala građane u slivu rijeke Une. Strah da će u blizini dobiti odlagalište nuklearnog otpada kažu sada je manji.

Odlučno NE namjeri Hrvatske u vezi s izgradnjom odlagališta građani koji žive u slivu Une reći će i na protestima zakazanim za 27. septembar.

Golićeva, koja je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, najavila je da će 27. septembra biti održani protesti na kojima će građani koji žive u slivu rijeke Une izraziti nezadovoljstvo namjerom vlasti Hrvatske da taj lokalitet zagade gradnjom odlagališta radioaktivnog otpada.

Vlada Srpske, između ostalog, usvojila je i Odluku o prihvatanju 10 miliona evra bespovratnih sredstava od Njemačke razvojne banke za projekat energetske efikasnosti javnih ustanova.