latinica  ћирилица
12/09/2019 |  18:27 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

SDA se vodi ucjenama i blokadom formiranja vlasti na bh. i federalnom nivou

SDA je, ucjenama i blokadom formiranja vlasti na BH i federalnom nivou, obezbijedila apsolutnu dominaciju u vlasti.

Lider ove stranke Bakir Izetbegović ponovio je, gostujući na televiziji N1, da neće odustati od ANP-a, jer je to, kako je rekao, stvar poštovanja zakona i Ustava. Za neformiranje vlasti, ponovo je optužio politiku SNSD-a i njenog lidera Milorada Dodika.

Јavno priznaje Izetbegović da neće dozvoliti da SNSD učestvuje u formiranju Savjeta ministara BiH, jer Dodik, kaže pravi probleme, Čović mu se povremeno pridruži, a jedini je, kaže, on borac za vladavinu Ustava i zakona. Pri tom, priznaje, ANP je samo povod.

- Ovo je pitanje dominacije, diktata. Trebamo mu pustiti još poziciju u Savjetu ministara i prihvatiti da sruši ustavno pravni sistem. U koaliciji sa SDS i PDP čekakamo sazrijevanje SNSD i da dovršimo ovaj mandat. Ostaće dok SNSD ne sazri - kaže Izetbegović.

Ostaće dakle BiH u blokadi, ali i entitet Federacija, jer SDA ne odgovaraju ni izmjene Izbornog zakona na kojim insistira HDZ. Može li i pored najbolje volje ovakva, neproduktivna BiH opstati, pita se predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović.

- Šta on zna šta SNSD treba da radi, SNSD radi ono što ima dogovor sa svojim narodom ovde, koji je izborna baza. Zamislite, Bakir Izetbegović zna šta treba da radi SNSD!? -  istakla je Cvijanovićeva.

Izetbegovićeve poruke SNSD-u nisu interesantne, ali jesu korisne, jer podstiču na politički oprez, kaže član Glavnog odbora SNSD Staša Košarac.

- Pretpostavljamo do koje mjere je spreman da učestvuje u negiranju Republike Srpske i našeg ustavnog kapaciteta. Nama nije važno na koji način Izetbegović posmatra SNSD, najvažnije je da ćemo naše politike definisati sa građanima Srpske - naveo je Košarac.

Od politike vojne neutralnosti i Rezolucije NSRS vladajuća koalicija u Srpskoj neće odustati. No, i političkim laicima nakon posljednjeg Izetbegovićevog intervjua sasvim je jasno, ANP i nije prepreka. Zvuči kao nonsens, ali nakon kongresa SDA Bakir Izetbegović namjerava partiju da okrene građanskim principima i kaže, otvori za Srbe i Hrvate.