latinica  ћирилица
12/09/2019 |  21:51 ⇒ 22:32 | Autor: SRNA

Drvar: Izložba "Opomena" - ne zaboraviti stradanje srpskog naroda

U Drvaru je večeras otvorena izložba pod nazivom "Opomena", u okviru "Dana sjećanja" na sve srpske žrtve u ratovima tokom 20. vijeka koji su ove godine posvećeni stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine.
Drvar: Otvorena izložba "Opomena" - Foto: SRNA
Drvar: Otvorena izložba "Opomena"Foto: SRNA

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica - organizatora izložbe, rekao je Srni da se devedesetih godina prošlog vijeka u zapadnoj Krajini dogodilo klasično etničko čišćenje u kojem je protjerano 120.000 Srba.

- Moramo stalno da ističemo istinu o onome šta se Srbima dešavalo ovdje. Ovo je bio rat u kojem je, prema zvaničnom popisu Republičkog centra, ubijeno 29.786 Srba - naveo je Kojić.

On je istakao da se kultura sjećanja njeguje i organizovanjem ove izložbe, koja govori o stradanju Srba širom BiH.

"Dani sjećanja ove godine u Drvaru treći su koje organizujemo - rekao je Kojić i dodao da će sutra centralnoj akademiji "Krajino moja", na Trgu slobode na platou ispred Radničkog doma, prisustvovati najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da je ova izložba opomena da nikada ne smije biti zaboravljeno stradanje srpskog naroda na području zapadnokrajiških opština.

"Broj Srba u Federaciji BiH je na nivou statističke greške. Moramo biti jedinstveni da bismo opstali i ostali na ovim prostorima", poručila je Runićeva.

Јedan od autora izložbe Predrag Lozo izjavio je Srni da su kada je riječ o stradanju Srba iz zapadnokrajiških opština najveći zločini počinjeni u Bosanskom Petrovcu.

- Željeli smo da prikažemo obim i karakteristiku zločina nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama, trudeći se da sačuvamo što više imena, da ne bježimo u statističko posmatranje, nego da sačuvamo sjećanje na žrtve. To smo dužni - rekao je Lozo.

Јedan od posjetilaca Milorad Medarević istakao je da je večerašnja izložba izuzetno značajna za Srbe iz zapadnokrajiških opština koji su vijekovima bili izloženi stradanju.

- Cijeli dvadeseti vijek za Srbe je vijek stradanja - naveo je Medarević.

Profesor Univerziteta u Banjaluci Goran Latinović održao je istorijski čas, govoreći o činjenicama i događajima o stradanju Srba sa područja zapadne Krajine.

Izložbi u Radničkom domu prisustvovao je veliki broj posjetilaca.

Osim brojnih Drvarčana, prisustvovali su ljudi iz javnog i političkog života Drvara i šire, delegati iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Dragana Damjanović i Goran Broćeta, načelnik opštine Istočni Drvar Milka Ivanković, ministri u Livanjskom kantonu Vasilija Broćeta i Miloš Bauk, direktori osnovnih i srednjih škola u Drvaru, učenici škola iz Bosanskog Grahova i Drvara, direktori javnih ustanova iz Drvara.

Za sutra je u Drvaru, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, planirano održavanje "Dana sjećanja" u pomen svim srpskim žrtvama stradalim u ratovima tokom 20. vijeka.