latinica  ћирилица
13/09/2019 |  08:55 | Autor: RTRS

Banjaluka: Počinju Međunarodni književni susreti

Četvrti međunarodni književni susreti Banjaluka 2019, biće održani na više kulturnih scena na prostoru grada Banjaluka. Svečano otvaranje biće upriličeno večeras u 20.00 časova u vijećnici Banskog dvora.
Međunarodni književni susreti - Foto: RTRS
Međunarodni književni susretiFoto: RTRS

Organizator susreta, koji se održavaju do od 13. do 17. septembra, je Udruženje književnika Republike Srpske.

Ovogodišnji žiri Udruženja književnika u sastavu Ranko Risojević - predsjednik, Ranko Pavlović i Predrag Bjelošević - članovi, jednoglasno je donio odluku da se književna nagrada 4. Međunarodnih književnih susreta - Banjaluka 2019. dodijeli uglednom piscu Đorđu Lingvaglosi iz Rima, Italija.

Njemu će nagrada biti uručena 14. septembra u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, u 19.00 časova.

Najveće međunarodno književno priznanje Udruženja književnika Republike Srpske podrazumijeva i objavljivanje knjige izabranih pjesama u izdavačkoj djelatnosti UKRS.

Kako su saopštili organizatori, počasni građanin Banjaluke, ugledni pisac i prevodilac sa francuskog, Kolja Mićević, 15. septembra u 17.00 časova u restoranu Rijeka održaće predavanje za sve učesnike i književnu publiku iz Banjaluke pod nazivom "Dante na Vrbasu".

Ceremonija svečanog zatvaranja, na kojoj će 40 pjesnika govoriti svoje pjesme o vodi, biće održana 16. septembra u Krupi na Vrbasu u 19.00 časova.

Oni će, takođe, u svijet poslati pjesničku poruku mira, simbolično puštajući u Krupu pjesme učesnika o vodi, a koje će u improvizovanoj boci porinuti u rijeku ovogodišnji dobitnik Đorđo Linvaglosa.

Dobitnici ovog značajnog književnog priznanja su i Rus Vjačeslav Kuprijanov (nagrada za 2017. godinu) i američki pjesnik DŽon Tejlor koji trenutno živi u Francuskoj (nagrada za 2018. godinu).

Program ovogodišnjih Književnih susreta, koji su uvršteni u Kalendar kulturnih manifestacija grada, pogledajte ovdje.