latinica  ћирилица
13/09/2019 |  09:08 | Autor: TANЈUG

Tramp obećao da će zaštiti Drugi amandman

Američki predsjednik Donald Tramp obećao je da će zaštititi Drugi amandman, kojim se građanima SAD dozvoljava posjedovanje oružja, nekoliko sati nakon što se sastao sa najvišim savjetnicima kako bi raspravljali o mjerama kontrole oružja.
Donald Tramp (Foto: @Newsweek) - Foto: Twitter
Donald Tramp (Foto: @Newsweek)Foto: Twitter

U razgovoru sa novinarima prije odlaska u Baltimor, Tramp je insistirao da je tokom rasprave "postignut veliki napredak" u okviru bezbjednosnih provjera pojedinaca.

Međutim, jasno je stavio do znanja da se plaši bijesa pristalica oružja, sugerišući da pritisak demokrata za nove mjere kontrole oružja poslije ovog ljeta, tokom kojeg se dogodilo više masovnih pucnjava, može biti samo "zavjera", prenosi AP.

- Postoji mogućnost da je ovo samo zavjera da vam oduzme oružje - rekao je Tramp.

Kasnije je u Baltimoru dodao da demokrate žele da oduzmu oružje Amerikancima koji poštuju zakone, kako bi bili potpuno bespomoćni kad neko uđe u njihovu kuću sa pištoljem.

Nijedan demokratski kandidat nije predložio da se Amerikancima oduzme sve oružje, iako je bivši kongresmen Teksasa Beto O'Rurk rekao tokom demokratske debate u četvrtak uveče da podržava obavezni program otkupa oružja poput AK-47.

U sklopu tog programa vlada od građana otkupljuje legalno ili ilegalno oružje, kako bi se smanjilo naoružanje civila.

Zvanično saopštenje o predsjednikovom planu očekuje se već sljedeće nedjelje.