latinica  ћирилица
13/09/2019 |  11:15 | Autor: TANЈUG

Tenzije u Hrvatskoj ne prestaju: Pupovac podijelio HDZ

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pokušava da smiri tenzije nakon posljednjeg obraćanja javnosti predsjednika SDS S Milorada Pupovca.

Dio vladajućeg HDZ-a je i dalje nezadovoljan, piše Јutarnji list.

Dodaje da iz najvećeg udruženja veterana, HVIDA, poručuju da od svojih zahtjeva ne odustaju, već da će naprotiv proširiti.

Samo nekoliko sati nakon što se učinilo će se "drama" s SDSS-om i Miloradom Pupovcem smiriti, pogotovo nakon njegove konferencije za novinara i pozitivnih reakcija, koje su potom nezvanično uslijedile iz vlade, atmosferu je ponovno podgrijala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svojim pismom, piše ovaj zagrebački dnevnik.

Prema izvoru bliskom kabinetu Kolinde Grabar Kitarović, ona smatra da je Pupovac nekorektan pa otuda i "oštro pismo" koje mu je uputila neposredno nakon njegovog obraćanja kada je on, kako navodi list, javno ublažio svoju retoriku.

- Radi se o tome da je Pupovac prema predsjednici krajnje nekorektan. U barem deset izjava u posljednja dva mjeseca nastupao je oštro prema njoj. Pa je njeno pismo odgovor Pupovcu za onu njegovu prethodnu izjavu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u regionu i poređenju današnje RH sa (ustaškom) NDH. Ona kao predsjednica države to treba da podvuče. A političke stranke, pa i HDZ, imaju pravo da taktiziraju - rekao je ovaj neimenovani izvor.

Izvori iz HDZ, pak, kažu da je glavni razlog takvog nastupa Grabar-Kitarović kampanja za predsjedničke izbore.

- Predsjednica je ovu situaciju iskoristila kako bi pokušala da stabiizuje stanje u tom "domoljubnom taboru" čiji je dio glasova izgubila, a i da pokaže kako je ona drugačija od Plenkovića - rekao je sagovornik lista iz HDZ-a.

Premijer Plenković je, podsjeća se, juče stao iza predsjednika SDS S-a.

- Gospodin Pupovac je u njegovu stilu i na njegov način, drugačije artikulisao stvar nego što je to bio slučaj prije dvije sedmice - rekao je Plenković i dodao da je na taj način lider SDSS rekao da "Hrvatska nema veze s NDH, da Hrvatska nije faktor nestabilnosti i jasno je rekao da ova vlada i ova većina nije ta koja kreira atmosferu nesnošljivosti".

Plenković je tom prilikom poručio članovima vlade da dobro otvore oči "ko šta govori, ko šta radi, kao i ko ima kakav cilj".

- Јa nemam nikakvih dilema, sve je kristalno jasno, i to ko igra koju ulogu u ovoj šahovskoj partiji. Da ne bi mislili da smo naivni - rekao je Plenković.

Međutim, Јutarnji piše da dio HDZ nije zadovoljan premijerovim stvom, jer smatraju da se Pupovac nije dovoljno ogradio od svojih ranijih izjava u kojima je Hrvatsku uporedio s NDH.

- Premijer je blagoslovio izjavu Pupovca, zacrtao je put i očito je da ide na ostanak SDSS-a u koaliciji. On želi sada sve to smiri, što je u redu, ali njegova reakcija je mlaka. Očekivali smo od njega čvršći stav, i to još prije dvije sedmice. Ovdje se radi o ozbiljnim stvarima. Očekivao sam od Pupovca izvinjenje, ne može se današnja Hrvatska dovoditi u kontekst NDH - rekao je neimenovani istaknuti član te stranke za zagrebački dnevnik.

Nezadovoljstvo je izrazio i HDZ-ov saborski zastupnik Miro Kovač.

On je prije nekoliko dana izjavio da SDSS nema šta da radi u vladajućoj koaliciji ako se Pupovac ne izvini, a nakon Pupovčevog obraćanja za RTL je rekao da je "razočaran, sablažnjen, nezadovoljan".

Nove poteze najavili su i iz HVIDRE, čiji Glavni odbor bi danas trebalo da odluči o daljim koracima.