latinica  ћирилица
13/09/2019 |  11:15 ⇒ 14:33 | Autor: SRNA

Drvar: Pomen nevinim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata (FOTO)

U Hramu Svetog Save u Drvaru održan je parastos za sve nevine žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata, u okviru obilježavanja 24 godine od zločina i progona 120.000 Srba iz zapadnokrajiških opština.
Drvar-parastos - Foto: SRNA
Drvar-parastosFoto: SRNA

Parastos su služili sveštenici drvarskih parohija Zoran Milovac, Siniša Serdar i Saša Crljić.

Poslije parastosa položeni su vijenci na Spomen-obilježje "Guvno" u obliku krsta koje ima simboliku ukrštanja puteva izbjegličkih kolona dalmatinskih i ličkih Srba i Srba sa područja Livna, Bosanskog Grahova i Drvara.

Poruka koju su Drvarčani danas poslali jeste da nikada ne smije biti zaboravljeno stradanje Srba iz zapadnokrajiških opština, kada je sa vjekovnih ognjišta protjerano 120.000 Srba.

Vijence su položile delegacije opština Drvar i Istočni Drvar, Opštinske boračke organizacije, Udruženja protjeranih građana opštine Drvar "Održiv povratak", te političkih stranaka SNSD-a, DNS-a i SNS-a. Vijenac je položen i u ime Vlade Republike Srpske.

Vijence su položili načelnik opštine Drvar Dušica Runić, načelnik opštine Istočni Drvar Milka Ivanković, delegati iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Drago Puzigaća i Nikica Bosnić, a prisustvovali su i srpski ministri u Livanjskom kantonu Vasilija Broćeta i Miloš Bauk.

Foto: SRNA

Večeras će u Drvaru, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, biti održani Dani sjećanja u pomen svim srpskim žrtvama stradalim u ratovima tokom 20. vijeka, koji su ove godine posvećeni stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine.

Akademiji "Krajino moja", koja će biti održana u 19.00 časova na Trgu slobode - platou ispred Radničkog doma, prisustvovaće najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom boravka u Drvaru posjetiće dječiji vrtić "Majka hrabrost" od 17.30 do 18.00 časova.

Nakon toga, od 18.05 do 18.55 časova, u Radničkom domu planiran je sastanak Vučića sa načelnicima opština, poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Vučić će prisustvovati Akademiji "Krajino moja", koja je posvećena stradanju i progonu Srba iz zapadnokrajiških opština.

U zapadnoj Krajini devedesetih godina prošlog vijeka dogodilo se etničko čišćenje, u kojem je 120.000 Srba protjerano sa svojih vjekovnih ognjišta.