latinica  ћирилица
13/09/2019 |  11:24 ⇒ 13:41 | Autor: RTRS

U nedjelju obilježavanje Dana nestalih i poginulih

Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova organizovaće u nedjelju - 15. septembra, obilježavanje Dana nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Program počinje u 11.00 časova, služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja, nakon čega će biti položeni vijenci na spomeniku poginulim borcima na groblju "Sveti Pantelija" i Spomen kosturnici na Novom groblju.

Pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić pozvao je građane Srpske da odaju poštu stradalim i nestalim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Gotovo 30.000 umrlih, poginulih i nestalih, koji su ugradili život u temelje Republike Srpske, ne mogu i ne smiju nikad biti zaboravljeni. To je besmrtni puk Republike Srpske kojeg se uvijek moramo sjećati i kojima moramo odati dužnu pažnju. Zato i danas pozivam sve građane Republike Srpske da 15. septembra, na Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, zapale svijeće za pokoj duša svih poginulih i nestalih i minulom ratu na svim vojničkim grobljima širom Srpske, a građane Banjaluke i okoline, da u nedelju prisustvuju obilježavanju Dana nestalih i poginulih - istakao je Graonić. 

Tokom četiri godine rata poginula su 23.184 borca Vojske Republike Srpske i ubijeno i nestalo više od 6.000 civila. U resornom ministarstvu navode da nisu zadovoljni procesom identifikacije, jer Republika Srpska traga za još 1.660 civila i boraca.