latinica  ћирилица
13/09/2019 |  12:14 | Autor: SRNA

Hrvatska drugi najveći investitor u BiH

Prema podacima Centralne banke BiH Hrvatska je od maja 1994. godine do decembra 2018. godine investirala u BiH 2,293 milijarde KM, što je čini drugim najvećim investitorom, s učešćem od 16 odsto u ukupnim investicijama registrovanim do sada, rekao je direktor Agencije za unapređenje investicija /Fipa/ BiH Gordan Milinić.
Centralna banka BiH - Foto: RTRS
Centralna banka BiHFoto: RTRS

Tokom posjete novoimenovanog ambasadora BiH u Hrvatskoj Aleksandra Vranješa Agenciji, Milinić je istakao da su u prvom kvartalu ove godine registrovana 231,2 miliona KM stranih ulaganja, što odražava isti nivo iz prošle godine, saopšteno je iz Fipe.

On je rekao da se od ambasadora očekuje da nakon preuzimanja diplomatske dužnosti uspostavi kontakte s privrednim i regionalnim komorama, te udruženjima preduzetnika i sektorskim udruženjima radi predstavljanja potencijala BiH, kako bi se animirali novi potencijalni investitori.

Dogovoreno je da Vranješ pokuša organizovati u idućoj godini manifestaciju radi promocije privrede BiH.

- U ukupnom iznosu ulaganja iz Hrvatske, investicije u oblast finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja učestvuju sa 46,4 odsto, u prerađivačkoj industriji 19,6 odsto, a u oblasti trgovine 15,4 odsto - navodi se u saopštenju.

Najveći investitori su HT-Hrvatske telekomunikacije, Agrokor, Atlantik grupa, Belupo, Kraš, Dukat i drugi.