latinica  ћирилица
13/09/2019 |  12:30 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Postaviti spomenik NATO žrtvama u Istočnom Sarajevu

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je danas da je na sastanku sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem iskazana spremnost republičkih i gradskih organa da se na području ovog grada izgradi spomen-obilježje posvećeno žrtvama NATO agresije na Republiku Srpsku.
Košarac-Vuković - Foto: SRNA
Košarac-VukovićFoto: SRNA

- Činjenica je da je NATO 1995. godine, po prvi put od kada postoji ta alijansa, izvršio agresiju i da su meta te agresije bili civilni i vojni ciljevi u Republici Srpskoj - rekao je Košarac novinarima.

Ocjenjujući konstruktivnim sastanak sa Vukovićem, Košarac je rekao da je definisano da spomenik bude postavljen na teritoriji Istočnog Sarajeva.

- Preciznu lokaciju definisaćemo u razgovoru sa načelnicima šest opština i predsjednicima boračkih organizacija na teritoriji grada Istočnog Sarajeva - najavio je Košarac i istakao da je obaveza republičkih i gradskih institucija da obezbijede novčana sredstva kako bi spomenik bio izgrađen.

Košarac je uvjeren da bi spomenik žrtvama NATO agresije mogao biti izgrađen do obilježavanja sljedeće godišnjice napada - 9. septembra 2020. godine.

- Razgovarali smo da to bude veoma vidljiv, ali istovremno i skroman spomenik - objasnio je Košarac.

On je podsjetio da je prilikom izgradnje spomenika ubijenoj djeci grada Srpskog, odnosno, Istočnog Sarajeva traženo da idejno rješenje ponude lokalni stručnjaci iz ove oblasti.

- Vjerujem da će Gradska uprava pronaći model da to uradimo ponovo na isti način - istakao je Košarac.

Ocijenivši da je to finansijski mnogo racionalnije, Košarac je dodao da bi to omogućilo izgradnju dodatnih sadržaja u okruženju samog spomen-obilježja.

U Istočnoj Ilidži i Istočnom Novom Sarajevu 9. septembra obilježen je Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj tokom kojeg je ubijeno 46 vojnika i više od 50 civila.

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj je 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj 23. novembra prošle godine Odboru Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio je Košarac, u skladu sa inicijativom koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.