latinica  ћирилица
13/09/2019 |  12:42 ⇒ 12:53 | Autor: SRNA

Rajčević: Narodna biblioteka - ustanova od strateškog značaja (FOTO)

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da će resorno ministarstvo učiniti sve da unaprijedi rad Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske jer je to ustanova od opšteg društvenog i strateškog interesa za Srpsku.

Rajčević je nakon sastanka sa direktorkom ove ustanove kulture Ljiljom Petrović Zečić rekao novinarima da je potrebno raditi više na sinergiji ove biblioteke i univerziteta u Srpskoj.

On je izrazio zadovoljstvo što je od menadžmenta Biblioteke danas čuo vrlo ambiciozne planove u vezi sa digitalizacijom bibliotečke građe.

- Ministarstvo na čijem sam čelu i ja lično insistiramo na tim procesima upravo pred najavljenu reformu sistema visokog obrazovanja zato što smatramo da je internacionalizacija našeg visokog obrazovanja, naučnoistraživačkog rada i bibliotečke građe kojom raspolaže ova biblioteka jedan od naših ključnih ciljeva u predstojećoj reformi - rekao je Rajčević.

On je dodao da se Republika Srpska mora kretati u trendu 21. vijeka, pogotovo u sektoru visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada, te da Narodna i univerzitetska biblioteka mora da bude što više prisutna u tom procesu.

- Iz tog razloga insistiraću da se što prije sastanu menadžmenti dva javna univerziteta, pogotovo banjalučkog Univerziteta i Biblioteke, kako bismo mogli da detaljnije razmotrimo trenutne probleme koji se javljaju u njihovoj komunikaciji, da tu komunikaciju unaprijedimo i Biblioteci damo značaj i status koji zaslužuje - rekao je Rajčević.

On je naveo da je današnji sastanak bio veoma produktivan, te izrazio zadovoljstvo što se Narodna i univerzitetska biblioteka posvetila i razvoju elektronskih servisa.

Direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić istakla je zaključak današnjeg sastanka da je ova biblioteka vrlo važan segment u naučnoj zajednici.

Zečićeva je rekla da Biblioteka nudi i prostor za učenje studentima, te obezbjeđuje akademskoj zajednici niz korisnih stvari prilikom objavljivanja naučnih časopisa i publikacija.

- Činjenica je da bi, bez referenci koje dobijaju kod nas, svaki časopis, zbornik ili publikacija možda bili piratsko izdanje - rekla je Zečićeva.

Ona je navela da je na sastanku razgovarano o unapređenju, razvoju i podršci bibliotečko-informacionom sistemu Kobis, unapređenju elektronske baze naučnih radnika i formiranju repozitorijuma naučnih baza informacija, te o prisutnosti Biblioteke u naučno-nastavnom procesu.

Zečićeva je rekla da je niz servisa i mogućnosti koje Narodna i univerzitetska biblioteka Srpske može da ponudi akademskoj zajednici neprocjenjiv resurs koji bi trebalo obavezno koristiti.

Rajčević i Zečićeva su nakon sastanka obišli Narodnu i univerzitetsku biblioteku kako bi vidjeli svu infrastrukturu koju ova ustanova posjeduje.