latinica  ћирилица
13/09/2019 |  13:04 ⇒ 14:01 | Autor: RTS

Španija poslije dva produžetka u finalu Mundobasketa (VIDEO)

Košarkaši Španije boriće se u nedjelju za drugo zlato na Mundobasketima, pošto su poslije dva produžetka u Pekingu savladali Australiju sa 95:88. "Bumeri" su vodili tokom većeg dijela susreta, Španci prvo izborili produžetak, a onda u dodatnih deset minuta imali više živaca i snage. U drugom polufinalu sastaju se Francuska i Argentina.
SP: Španija - Australija (Foto: FIBA) -
SP: Španija - Australija (Foto: FIBA)

Košarkaška selekcija Španije prvi je učesnik finala na Svjetskom prvenstvu u Kini. Poslije velike borbe i čak dva produžetka, "furija" je bila bolja od Australije 98:88 i drugi put u istoriji boriće se za zlatnu medalju na Mundobasketu.

A sve je moglo da bude drugačije, da je Australija u finišu regularnog toka meča imala malo više koncentracije, naročito Pati Mils, koji je na četiri sekunde do kraja promašio jedno slobodno bacanje, pa je meč otišao u produžetak.

"Bumeri" su se držali i u prvom produžetku, dok su u drugom sasvim fizički pali, što su Gasol i Rubio, uz pomoć Serhija Ljulja, iskoristili i došli do drugog finala Mundobasketa, prvog od 2006. godine, kada su na kraju i osvojili zlato.

Australija je vodila tokom većeg dijela susreta. Pati Mils odigrao je jop jedan fantastičan meč sa 34 poena, dok je iz drugog plana iskočio Nik Kej, koji je uz 16 poena imao čak 11 skokova (sedam ofanzivnih).

Ipak, kada je bilo najpotrebnije probudili su se Gasol (33 poena na kraju) i Rubio (19 poena i 12 asistencija), dok je Ljulj u ključnim momentima bio precizan u šutu za tri poena (17 poena, četiri trojke).

Australija je propustila priliku da se prvi put u istoriji plasira u finale Mundobasketa (najbolji rezultati peta mjesta 1982. i 1994. godine), pa izabanicima Andreja Lemanisa ostaje da se u nedjelju bore za prvu medalju u nacionalnoj istoriji.

Španci će igrati za zlato, a protivnik će biti bolji iz dulea između Francuske i Argentine.