latinica  ћирилица
13/09/2019 |  15:57 ⇒ 21:18 | Autor: RTRS

Prijedor: Sjednicu Skupštine grada napustili članovi DNS-a

Sjednicu Skupštine grada Prijedora napustili su članovi Odborničkog kluba DNS-a.

Kao razlog za ovakav potez navode to što Skupština nastavlja rad, iako se još ne zna da li je pokrenut upravni postupak u vezi sa odlukama koje je osporila Vlada Srpske.

Vlada je ranije osporila odluke o imenovanju nove Komisije za izbor i imenovanja i novog Odbora za žalbe. Skupština je na prošloj sjednici prihvatila stav Vlade i ukinula pomenute odluke.

DNS traži da se do izjašnjavanja Vlade o prihvatanju ukidanja odluka ne održavaju sjednice, jer je to, kako kažu, srljanje u nezakonitost.

Zato su danas napustili skupštinu.

- Mi nemamo informaciju da li je pokrenut spor. Ako jeste, mi moramo da sačekamo rješenje tog spora. Ako nije, onda će zamjenik pravobranioca da obrazloži svoj stav zašto nije pokrenuo upravni spor, a bio je ovlašten da to uradi - kaže Valentina Sovilj, zamjenik šefa kluba odbornika DNS-a.

Skupštinu nisu napustili samo odbornici DNS-a nego i tri načelnika odjeljenja u Gradskoj upravi iz redova DNS-a kao i gradonačelnik Milenko Đaković.

U prijedorskom SNSD-u kažu da je ovo dokaz nekorektnog rada.

- Gradonačelnik se ovim činom svrstao na stranu glasača i članova DNS-a i mi smatramo da je gradonačelnik gradonačelnik samo članova DNS-a i tih građana. Žao nam je zato što, kao što znate, SNSD je punim kapacitetom podržao gradonačelnika - ističe Dalibor Pavlović, šef kluba odbornika SNSD-a.

- Mi nismo željeli dalje da dajemo legitimitet svojim prisustvom nezakonitom radu skupštine a upozoravali smo sve vrijeme rada da se, pored broja glasova, mora voditi računa i o zakonitosti - naglasio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Prihvatanjem odluke Vlade vraćen je stari sastav Komisije za izbor i imenovanja iz 2016. godine.

Odluka o novom imenovanju u skladu je sa poslovnikom i statutom, tvrdi šef Kluba odbornika SNSD-a Dalibor Pavlović.

- Predsjednik je poslao dopis svim političkim partijama da dostave svoje prijedloge. Sve političke partije su dostavile osim DNS - dodao je Pavlović.

Bez obzira na odsustvo DNS-ovih odbornika, osamnaest prisutnih ponovo je izabralo nove članove, jer, kako kažu, stara odluka o imenovanju iz 2016. kosi se sa Statutom skupštine.