latinica  ћирилица
13/09/2019 |  17:55 ⇒ 18:00 | Autor: SRNA

Majkić: Deklaracija - utopistički dokument

Programska deklaracija čije usvajanje najavljuje SDA na stranačkom Kongresu potpuno je irealan i utopistički dokument, a namjera takve politike je majorizacija svih prava druga dva naroda, ističe srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

Majkićeva je poručila kreatorima ove besmislene deklaracije da ona jedino može da služi obmanjivanju vlastitog naroda i da ona možda jeste njihov cilj, ali potpuno neizvodljiv.

Ona je istakla da su u gomili besmislenog nabrajanja želja SDA i njen lider zaboravili da postoji Ustav i zakoni koji potpuno onemogućavaju samo njima poželjnu "republiku BiH".

- Kada sve te ciljeve nije uspio da ostvari otac nacije Alija Izetbegović krajem prošlog vijeka, nikakve su šanse da to uradi Bakir Izetbegović. Ništa od tih maštanja SDA ne može biti čak ni predmet ozbiljnije intelektualne rasprave u Republici Srpskoj i zato je mi odlučno odbijamo - rekla je Majkićeva Srni.

Ona je naglasila da SNSD poziva SDA na vraćanje principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

- Istrajavanje na pristrasnosti i jednosmjernosti u politici SDA ne predstavlja realnu politiku od koje bi BiH, oba njena entiteta i sva tri naroda imali koristi i mogli da žive - napomenula je Majkićeva.

U prijedlogu deklaracije, koju bi sutra trebalo da usvoji Kongres SDA, između ostalog, navodi se da je primarni i dugoročni cilj SDA "republika BiH", afirmacija "bosanskog jezika" kao "zajedničkog identiteta svih građana BiH", uspostavljanje "vrhovnog suda BiH", reforma policije.