latinica  ћирилица
14/09/2019 |  12:53 ⇒ 15:38 | Autor: RTRS

Sokolac: Obilježen Dan poginulih i zarobljenih boraca i civila Srpske (FOTO)

Na Sokocu je danas obilježen Dan poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske. Tim povodom kod spomen-krsta na Vojničkom groblju "Mali Zejtinlik" položeni su vijenci, dok je u manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji služen parastos.
Sokolac: Sjećanje na poginule - Foto: SRNA
Sokolac: Sjećanje na poginuleFoto: SRNA

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Trnovo Goran Timotija rekao je da je proces traženja lica srpske nacionalnosti zaustavljen proteklih godina, što potvrđuje i podatak da se u Srpskoj traga za još 1.662 lica i da se taj broj ne mijenja već dvije godine.

On je rekao novinarima na Sokocu da je situacija takva zbog problema sa Institutom za nestala lica BiH sa kojim nemaju saradnju i sa skoro cijelim pravosudnim sistemom BiH.

Timotija ocjenjuje da je u pitanju politička igra, s obzirom da je poznato da se aktivno traga za licima drugih nacionalnosti nestalih u proteklom ratu u BiH.

- Odavno smo predlagali da se vrate nadležnosti sa Instituta na entitetske nivoe - rekao je Timotija.

Zamjenik gradonačelnika Grada Istočno Sarajevo Danko Vučetić kaže da suprotna strana na sve načine opstruiše proces traženja lica srpske nacionalnosti, počevši od "Dobrovoljačke" i ostalih slučajeva.

On dodaje da se i danas na području Sarajeva nalaze posmrtni ostaci vojnika i civila srpske nacionalnosti, te da je na nadležnim institucijama Srpske da učine sve da te lokacije budu utvrđene.

Tanja Bjeljanić iz Goražda, koja sada živi u Rogatici i traži roditelje stradale u selu Vražalice 6. septembra 1992.godine, kaže da je sa njima poginuo i njen osamnaestogodišnji brat, čije su posmrtne ostatke 1996. uspjeli prenijeti na groblje Lužnica u Rogaticu.

- Svoje roditelje tražim već 27 goidna i do danas nemam nikakvih informacija ni saznanja kako da dođem do njihovih posmrtnih ostataka i dostojno ih sahranim - istakla je ona.

Bjeljanićeva je ogorčena što ni Institut za nestale BiH, niti pravosudne institucije, ne rade svoj posao kako bi trebalo.

On kaže da je predala apelaciju Ustavnom sudu i krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, ali do danas nije dobila nikakav odgovor.

Sokolac - sjećanje

Ona je podsjetila da je takozvana Armija BiH rano ujutro 6. septembra 1992. napala selo Vražalice u kome su živjeli njeni roditelji i brat i mučki ih ubili.

Bjeljanićeva je podsjetila da se sa područja Goražda traga za 95, a sa područja Rogatice za 13 nestalih lica u minulom ratu.

Na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu sahranjeno je 985 boraca poginulih na području opština u okolini Sarajeva, koje su do potpisivanja Dejtona bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Na unutrašnjima zidovima manastira na Ravnoj Romaniji upisana su imena 4.000 srpskih boraca, uglavnom poginulih pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.