latinica  ћирилица
14/09/2019 |  15:59 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije; Vučić: Vi ste ešalon slobode (FOTO)

U Beogradu je u prve oficirske činove svečano promovisano 160 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, među kojima je i 14 kadeta iz Republike Srpske, koji će nastaviti službu u Vojsci Srbije, ili u ime Republike Srpske u Oružanim snagama BiH.

Svečanosti je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Foto: mod.gov.rs

Pilot major Goran Bulajić obratio se kadetima i čestitao im prvi oficirski čin. - Budite čast svom narodu i ponos svoje otadžbine. Živjela Srbija - rekao je Bulajić.

Već tradicionalno bacanjem šapki i čestitanjem porodice i prijatelja promovisani su mladi potporučnici.

Foto: mod.gov.rs

- Vojska Srbije obnavlja svoju snagu, a vi ste ešalon slobode i suvereniteta Srbije koji u vrijeme pokušaja revizije istorije , istovremeno branite prošlost i budućnost svoje zemlje - rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao - Spremi smo da odvratimo svaki pokušaj ugrožavanja našeg naroda, granica i naše zemlje i našeg stanovništva ma gdje da je ugroženo.

Foto: mod.gov.rs

Veoma je važano da Vojska Srbije napreduje u opremanju i obuci, ali je važno i što njen predsjednik ponavlja da je Srbija spremna da štiti svoj narod kako se više nikada nebi ponovila “Oluja“, istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- To je danas veoma važna poruka koja nam donosi samopouzdanje koja nam daje značaj i govori da ljubav koju mi imamo za Srbiju je na pravi način pružanje garancije sigurnosti. Ovo je divna prilika da čestitam novim oficirima i njihovim porodicama uspješno školovanje i novi čin - istakao je Dodik.

Najbolji kadetima uručene su vojničke sablje i paradni bodeži.

Foto: mod.gov.rs

Prvi u rangu Vojne akademije je potporučnik Stefan Milićević.

Foto: mod.gov.rs

- Postigao sam prosjek 9,88 na studijskom programu vojno mašinsko inženjerstvo, mašinska vozila. U ponedjeljak se javljam na dužnost gdje ću stečena znanja primjeniti na poslu kojim se budem bavio - istakao je Milićević.

Na ceremoniji su učestvovali lovački avioni i helikopteri, a kadeti su zajedno otpjevali pjesmu "Marš na Drinu".

Foto: mod.gov.rs