latinica  ћирилица
14/09/2019 |  16:43 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Književna nagrada Međunarodnih književnih susreta Đorđu Lingvaglosi

U okviru Četvrtih međunarodnih književnih susreta "Banjaluka 2019." danas se na Sajmu knjige predstavilo 12 pjesnika iz osam država.
Književni susreti, Banjaluka - Foto: RTRS
Književni susreti, BanjalukaFoto: RTRS

Јednoglasnom odlukom žirija u sastavu Ranko Risojević, predsjednik, te članovi Ranko Pavlović i Predrag Bjelošević, Književna nagrada Međunarodnih književnih susreta dodijeljena je uglednom italijanskom piscu, Đorđu Lingvaglosi.

Među brojnim pjesnicima iz cijelog svijeta, stihove je govorio pjesnik i prevodilac, odnedavno počasni građanin Banjaluke, sa trenutnom adresom u Parizu, Kolja Mićević. Govoreći o književnim susretima, Mićević napominje da i pjesništvo i prevodilaštvo jesu stalni susreti sa drugim i dugačijim, a da je život neprekidan niz naizmjeničnih odlazaka i susreta.

Za pjesnikinju, Dušku Vrhovac, književni susreti mnogo su više od promocije pjesnika i njihovog pjesništva.

Program 4. Međunarodnih književnih susreta nastavlja se večeras u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske gdje će biti upriličeno svečano uručenje nagrade italijanskom pjesniku Đorđu Lingvaglosi.

Najveće međunarodno književno priznanje Udruženja književnika Republike Srpske podrazumijeva i objavljivanje knjige izabranih pjesama u izdavačkoj djelatnosti ovog udruženja.