latinica  ћирилица
15/09/2019 |  09:18 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Šamac: Novoizgrađeni vrtić pohađa 56 mališana

Izgradnja i opremanje vrtića, vrijednog 450 hiljada maraka, zajednički je projekat Vlade Republike Srpske i Opštine Šamac.

Novoizgrađeni vrtić u Obudovcu pohađa 56 mališana iz tog i susjednih sela.

Vrtić je izgrađen po svim pedagoškim standardima, moderan je i funkcionalan. Odmah na početku rada, svi kapaciteti vrtića bili su popunjeni, tražilo se mjesto više.

- Kapacitet je nekih 48 djece, a s obzirom da smo mi dobili odobrenje od opštine za povećanje kapaciteta za 20% znači mi sada te norme zadovoljavamo, znači imamo i preko tog broja upisane djece - rekla je Marijana Dujković direktorka Predškolske ustanove Radost Šamac.

Inicijativu za izgradnju vrtića pokrenuli su roditelji, a podrška za realizaciju stigla je kroz projekat koji je Opština kandidovala kod Vlade Republike Srpske.

- Znači mnogo, znači i zbog same socijalizacije djece, a s druge strane i zbog vremena u kojem živimo. To je jednostavno potreba mještana Obudovca i drugih okolnih mjesta - smatra Dragan Mitrović roditelj.

U novootvorenom vrtiću posao su dobile četiri vaspitačice, kuvarica, spremačica i domar.

- Adaptacija još uvijek traje. Djeca se polako navikavaju kao i mi, pogotovo mi kojima je ovo prvo radno mjesto i koji smo dobili priliku za novo zaposlenje, ostvarenje snova nakon fakulteta i školovanja - naglasila je Slavica Јosić vaspitačica.

Vrtić u Obudovcu organizaciona je jedinica predškolske ustanove "Radost" Šamac. I kapaciteti vrtića u Šamcu su popunjeni, dnevni boravak organizovan je za stotinu djece u četiri vaspitne grupe i jaslicama.