latinica  ћирилица
15/09/2019 |  11:47 ⇒ 11:47 | Autor: SRNA

Stevanović: Nesprovodiva deklaracija koja doprinosi daljoj radikalizaciji

Zamjenica predsjednika Demosa Spomenka Stevanović ocijenila je Programsku deklaraciju SDA koja predviđa "republiku BiH" kao nešto što je nesprovodivo, što će doprinijeti pogoršanju političkih odnosa i daljoj radikalizaciji.

- To je pokušaj unitarizacije, centralizacije BiH i vraćanje stanja u ono od prije rata. Sve one stvari koje vraćaju su i dovele do rata - izjavila je Stevanovićeva Srni.

Ona je dodala i kako je takvim potezom razočarana, jer je deklaracija donesena u lošem političkom momentu i samo će doprinijeti pogoršanju političkih odnosa, daljoj radikalizaciji, ali nije iznenađena budući da je to nastavak kontinuiteta politike SDA i Bakira Izetbegovića.

Stevanovićeva je napomenula da je deklaracija i politički stav na koji svaka stranka ima pravo, ali smatra da oni, kojima su puna usta BiH, najviše, doprinose njenoj destabilizaciji.

- Prema mom mišljenju, to je `što je babi milo, to joj se i snilo`, potpuno nesprovodivo u praksi i sve suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu - rekla je Stevanovićeva.

Ona smatra da BiH ima šanse ukoliko se bude poštovao Dejtonski mirovni sporazum i bude bilo dogovora i uvažavanja interese tri naroda, dva entiteta.

Stevanovićeva je rekla i da je nije iznenađena time što je Izetbegović ratne komandante tzv. Armije BiH protiv kojih se vode procesi zbog zločina nad Srbima nazvao "uglednima" koji prolaze "pravosudnu glogotu".

Prema njenim riječima, to je nastavak politike SDA, stalni pokušaji da se predstavi da su u ratu u BiH žrtve bili Bošnjaci, a drugi agresori, što pokazuje i rad Suda i Tužilaštva BiH.

- Zločinaca i žrtava je bilo na svim stranama. Dok svi ne budemo priznali istinu, vrtićemo se u krug u BiH - rekla je Stevanovićeva.