latinica  ћирилица
15/09/2019 |  12:47 | Autor: SRNA

Marković: Deklaracija SDA - pravno i politički ništavan dokument

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković izjavio je da je Programska deklaraciju SDA koja predviđa "republiku BiH" pravno i politički naštavan dokumen i loš marketinški potez stranke koja je na silaznoj putanji.
Pravni fakultet - Pale (foto: palelive.com) -
Pravni fakultet - Pale (foto: palelive.com)

Marković, koji je i profesor ustavnog prava, rekao je Srni da rukovodstvo SDA izlazeći sa tako tvrdim i bombastičnim stavovima, koji nisu pravno utemeljeni, pokušava spasiti svoj izuzetno poljuljani ugled kod dijela bošnjačkog biračkog tijela.

- To je stranka koja se suočava sa brojnim unutašnjim problemima, sa gubitkom vlasti u pojedinim kantonima i koja nije u mogućnosti da sa drugim strankama formira vlast ni na federalnom ni na nivou BiH. Smatram da je to dodatno izazivanje i raspirivanje međunacionalne netrpeljivosti, koja i te kako škodi BiH - istakao je Marković.

Marković je napomenuo da je deklaracija SDA, sa stanovišta ustavnog prava, besmislena s obzirom na to da je nemoguće da u bližoj ili daljoj budućnosti bude donesen takav ustav, jer bi to značilo da predstavnici jednog naroda mogu nametnuti svoju volju predstavnicima druga dva konstitutivna naroda u BiH.

- To je, prema važećem Ustavu BiH, nemoguće - rekao je Marković i dodao da je potpuno nejasno kako pisci i donosioci deklaracije misle da sprovedu to što su naumili.

Prema njegovim riječima, u Ustavu BiH ne postoje nikakvi mehanizmi na osnovu kojih bi bio donesen novi ustav u kojem bi BiH dobila tri nivoa vlasti, jer bi to značilo ukidanje entiteta i promjenu federalnog uređenja zemlje.

- Nekakvo dogovaranje ustava `republike BiH` znači dobro poznati stav SDA koji zagovara stvaranje unitarno uređene BiH, što nije moguće jer se ni srpske ni hrvatske političke stranke sa takvim ustavnim uređenjem BiH ne mogu složiti - ukazao je Marković.

Marković je posjetio da je postojeće uređenje BiH upisano i u Dejtonski mirovni sporazum, čiji su garanti susjedne zemlje, ali i najmoćnije države svijeta, koje takvo preuređenje ne bi podržali.

- Kako god da se stvar posmatra sa stanovišta politike ili ustavnog prava, ono što je napisano u toj deklaracije je neizvodivo i ne predstavlja ništa drugo nego loš propagandni potez - zaključio je Marković.