latinica  ћирилица
15/09/2019 |  14:07 ⇒ 15:49 | Autor: SRNA

Kojić: Proces traženja nestalih vratiti u nadležnost entiteta

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić najavio je da će danas na sjednici Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila biti pokrenuto pitanje da se proces traženja nestalih u BiH vrati u nadležnost entiteta.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je objasnio da reforma Instituta za nestala lica BiH nije uspjela i da je tri godine trajala borba da se dođe do zajedničkog rješenja, što su bošnjački predstavnici uporno odbijali.

- Mislimo da je vraćanje ovog procesa u nadležnost entiteta bilo najbolje rješenje za sve - rekao je Kojić novinarima nakon polaganja vijenaca na Spomen kosturnici na Novom groblju u Banjaluci.

Kojić je ukazao da je glavni problem u sporosti ovog procesa u Institutu za nestala lica BiH i Tužilaštvu BiH.

Prema njegovim riječima, od 2008. godine, kada je formiran Institut za nestala lica BiH, do danas su ukupno identifikovana 384 lica srpske nacionalnosti, dok je ranije taj broj u prosjeku na godišnjem nivou iznosio 345.

Kojić je rekao da se u spomen-kosturnicama Republike Srpske nalaze posmrtni ostaci 649 neidentifikovanih lica.

On je istakao da je proces identifikacije u potpunosti usporen zbog Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/ koja je preuzela kompletnu dominaciju nad identifikacijama, te da na takav način Institut na traženje nestalih ne može da funkcioniše.

Povezane vijesti:

Milunović: Katastrofalan rad Instituta za nestala lica BiH