latinica  ћирилица
15/09/2019 |  14:21 | Autor: SRNA

Milunović: Katastrofalan rad Instituta za nestala lica BiH

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas da Institutu za nestala lica BiH, ukoliko nastavi da radi ovom dinamikom, neće biti dovoljno ni 160 godina da identifikuje 1.660 srpskih civila i vojnika za kojima se traga.
Duško Milunović - Foto: RTRS
Duško MilunovićFoto: RTRS

- Ovo govori da institucije na nivou BiH, koje su formirane da služe bošnjačkim i hrvatskim interesima, ne mogu da budu važne ni bitne, niti da kao takve postoje - rekao je Milunović novinarima u Banjaluci, gdje prisustvuje obilježavanju Dana nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On je naveo da se nakon formiranja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine proces traženja nestalih Srba odvija sporije nego što je to bilo ranije.

Milunović je podsjetio da je u proteklom odbramneo-otadžbinskom ratu poginulo 23.184 pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske i 6.313 civila, dok se 1.660 još vodi kao nestalo.

Na spomen-kosturnici na Novom groblju u Banjaluci danas su položeni vijenci povodom obilježavanja Dana nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorad Kojić, delegacije Narodne skupštine, Vlade Republike Srpske, te poslanici stranaka iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vijence su položile i delegacije udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, članovi porodica poginulih i pojedinci.