latinica  ћирилица
15/09/2019 |  18:40 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Ponosnih 28 godina 16. Krajiške motorizovane brigade

U Mašićima kod Gradiške obilježeno je 28 godina od početka borbenih dejstava 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske čiji je ratni put bio dug 1.727 dana tokom koga je život za slobodu Srpske dalo je 437 boraca.

Brigada se borila na ukupno 20 ratišta, u zapadnoj Slavoniji, Posavini, na koridoru, Grmeču, Ozrenu, Trebavi i Manjači. Brigada je učestvovala i u operaciji "Koridor".

- Tužni smo i sjetni zbog prijatelja i saboraca koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske, ali smo ponosni na sve što je Šesnaesta uradila u ratu i na njen doprinos u stvaranju Srpske - poručio je Radomir Pjanić, bivši borac 16. Krajiške motorizovane brigade.

Kroz 16. Krajišku motorizovanu brigadu prošlo je 12.000 boraca, 437 boraca dalo je život za Republiku Srpsku, a oko 2.000 je ranjeno. Teške akcije i veliki gubici posebno su bili na početku ratnog puta na ratištu u zapadnoj Slavoniji.

- Svakodnevno se sjećamo svog ratnog puta, njegujemo sjećanja na nastradale drugove i učimo mlade naraštaje da cijene to što su oni dali najvrijednije u odbrani Srpske, svoje živote - istakao je Ilija Lukić, pomoćnik komandanta za moral 16. Krajške motorizovane brigade.

U ratnom putu posebno mjesto zauzima Gradiška, iako na njenom području brigada nije izvodila borbena dejstva.

- Ponosni smo što je kolijevka ove slavne brigade na našoj opštini i što se u Mašićima, odakle su krenuli na svoj ratni put, svake godine okupljaju njeni borci i sjećaju ratnih uspjeha i poginulih saboraca - naglasio je Milenko Pavlović, predsjednik Gradske skupštine Gradiška.

Za sve što su učinili borci ove brigade u odbrambeno-otadžbinskom ratu Šesnaesta je dobila Orden Nemanjića, najviše odlikovanje za ratne zasluge u Republici Srpskoj.