latinica  ћирилица
16/09/2019 |  08:57 ⇒ 08:57 | Autor: SRNA

Brnabić: Kompromisno rješenje jedino moguće za Kosmet

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je kompromisno rješenje jedino moguće za kosovsko pitanje, kojim bi i jedna i druga strana dobile stabilniju, srećniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet.
Ana Brnabić -
Ana Brnabić

Brnabićeva je istakla da rješenje kosovskog problema mora da podrazumijeva upravo ono što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uvijek naglašava, a to je da "obje strane nešto izgube, ali i da nešto dobiju".

- Odnosno, da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo - rekla je premijerka Srbije za Blic.

Ona je podsjetila da je Vučić, kada je većina u Srbiji podržavala zamrznuti konflikt na Kosovu i Metohiji, imao političke hrabrosti da pokrene pitanja dogovora Srba i Albanaca.

- To je bila teška, nepopularna, ali u isto vrijeme jedna ispravna i odgovorna odluka. Time se pokazuje briga za generacije koje dolaze jer postoji jedna opasnost koju zamrznuti konflikt nosi sa sobom, a to je da se u nekom trenutku odmrzne - navela je Brnabićeva.

Ona je naglasila da je, nažalost, mnogo vremena i prilika propušteno da se riješi ovo pitanje.

- Zbog toga se danas nalazimo u mnogo težoj situaciji nego što je to bio slučaj prije 10 ili 15 godina - rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da bi ukidanje prištinskih taksi na robu iz centralne Srbije trebalo da bude znak da je Priština spremna da nastavi razgovore sa Beogradom.

- Sve dok to ne bude urađeno, nema nikakve poente da govorimo o dijalogu. Mogu da kažem da se nadam da će takvu odluku doneti u skorijoj budućnosti, jer, koliko god takse uticale na nas u centralnoj Srbiji, one, ipak, najviše štete nanose narodu koji žvii na Kosovu i Metohiji - rekla je Brnabićeva.