latinica  ћирилица
16/09/2019 |  11:20 ⇒ 11:24 | Autor: SRNA

Kusturica: Srbi uspjeli da ostanu svoji

Srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da su Srbi uz Ruse preostali dio hrišćanske kulture koji nije ubačen u centrifuge atlantizma do kraja.
Emir Kusturica - Foto: SRNA
Emir KusturicaFoto: SRNA

- Јoš nas nisu do kraja lišili svojstava i što je najvažnije nismo izgubili ideju da je naša crkva i vjera, te naša kultura magnetne sile opstanka i naše budućnosti a vjerovanje u vječnost duše vrata slobode. Koliko toliko smo ostali svoji, a koliko dugo još, zavisi od toga da li ćemo ili nećemo priznati Kosovo i da li ćemo održati Republiku Srpsku - rekao je Kusturica u besjedi na Vukovom saboru u Tršiću.

Prema njegovim riječima, pod vjekovnom vlašću otomanskih Turaka, kako piše Ivo Andrić, duhovni život a time i pismenost u manastirima Srpske pravoslavne crkve stvarana je neraskidiva veza sa Kosovskim zavjetom ali i vremenom budućnosti.

- Zato je nama važna istina o Kosovu. To je najveći intimni i socijalni motiv - istakao je Kusturica.

On je ocijenio da priznavanje Kosova ne bi bila samo neizlječiva rana onih koji biraju carstvo nebesko nad carstvom zemaljskim, nego legalizacija pljačke koja se desila pod otrcanom firmom ljudskih prava i brigom za civile.

- O ovoj ideji koja je zloupotrijebljena u našoj javnosti, a i u mnogim drugim važnim stvarima, najmudrije riječi je izgovorio upokojeni patrijarh Pavle kada je bilo govora o carstvu zemaljskom, caru Lazaru, carstvu nebeskom - rekao je Kusturica.

On je podsjetio da je patrijarh Pavle rekao da car Lazar nije imao ništa protiv carstva zemaljskog, ali da je, kada je bio prinuđen da bira između carstva zemaljskog i carstva nebeskog, izabrao carstvo nebesko.

- Carstvo nebesko je hrišćanska ideja u koju jedni vjeruju a drugi ne vjeruju. Nemanjići su kovali srebrnjake, trgovali i ratovali, osvajali teritorije ali su naše divljenje izazivali svojim podvižničkim potezima. Njihovi nasljednici kopali su rude po Kosovu, svoju vojsku oblačili u najmoderniji ratnu opremu. Kako bi se inače oduprli najmoćnijoj carevini petnaestog vijeka u bitki na Kosovu. Dakle, čizma koja je devedesetih tamo zagazila nije samo osvojila i zauzela teritoriju da bi disciplinovala Srbe - istakao je Kusturica.

On je naglasio da je Zapad proizvodio i najbolje i ono najgore, a ono što je do nas doprlo, nažalost, najčešće je bilo ono drugo.

Program ovogodišnjeg 86. Vukovog sabora, najveće i najstarije kulturne svetkovine kod Srba, počelo je 9. septembra. Brojni kulturni sadržaji organizovani su u Loznici, Tršiću, Tronoši i Beogradu.

Organizator Vukovog sabora je Grad Loznica i Centar za kulturu, a pokrovitelj je Ministarstvo za kulturu i informisanje Srbije.