latinica  ћирилица
16/09/2019 |  11:34 ⇒ 18:05 | Autor: SRNA

Institucionalno odgovoriti na pojavu novih droga

Nove droge su bezbjednosni i javno-zdravstveni problem društva, zbog čega je potrebno da se na njihovu pojavu odgovori institucionalno, poručila je član Komisije za suzbijanje zloupotrebe droge u Republici Srpskoj Sanja Stanić.

- Veoma je važno da se nove droge uvrste na listu i nadam se da će to biti što prije učinjeno, s ciljem zaštite stanovništva - rekla je novinarima Stanićeva, koja prisustvuje radionici "Pravna reakcija na pojavu novih psihoaktivnih supstanci", koja je otvorena danas u Banjaluci u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i podršku Instrumenta za tehničku podršku i razmjenu informacija Evropske komisije - Tajeks.

Predsjednik Komisije za suzbijanje zloupotrebe droge u Srpskoj Milan Latinović rekao je da je cilj što više edukovati stanovništvo, da bi došlo do smanjenja potražnje psihoaktivnih supstanci.

- Akcenat je na tom planu stavljen na djecu u obrazovnom sistemu. Oko pet odsto djece uzrasta od 15 godina ima određene kontakte sa drogom - upozorio je Latinović i naveo da je lani liječeno 540 osoba, većinom heroinskih zavisnika starosti oko 35 godina.

Na radionici je istaknuto da su pripadnici MUP-a Republike Srpske ove godine u saradnji sa domaćim i inostranim policijskim agencijama zaplijenili velike količine droge, a da se znatna pažnja pridaje borbi protiv novih i opasnih psihoaktivnih supstanci.

Načelnik Uprave MUP-a Srpske za organizovani i teški kriminalitet Milosav Savković, koji je otvorio radionicu, rekao je novinarima da je ove godine zaplijenjeno 370 kilograma marihuane, 1,7 kilograma kokaina, 1,2 kilograma heroina i druge droge.

- U ovoj godini MUP je realizovao 10 operativnih akcija, razbio na tom planu znatan broj organizovanih kriminalnih grupa i ostvario značajne rezultate u suzbijanju zloupotrebe droge - naveo je Savković.

Kada je riječ o novim vrstama droge, koje mogu dovesti i do smrtnog ishoda, Savković je rekao da su tokom 2015. i 2016. godine identifikovali četiri takve psihoaktivne supstance, nakon čega je institucijama na nivou BiH predloženo da ih stave na liste droge.

- Nadamo se da će to biti učinjeno jer, u suprotnom njihovo posjedovanje neće biti kažnjivo - naglasio je Savković i naveo da nove droge najčešće dolaze sa istočnoevropskog tržišta, ali da za sada nema saznanja da se proizvode kod nas i u okruženju.

On je dodao da je među njima i droga zvana ajs, kao i da su nedavno zalijenili određene supstance za koje će se vještačenjem vjerovatno utvrditi da pripadaju novim psihoaktivnim supstancama.

Radionicu "Pravna reakcija na pojavu novih psihoaktivnih supstanci", s naglaskom na prikupljanje dokaza, praksu i zakonodavstvo EU, organizuje MUP Srpske uz podršku Instrumenta za tehničku podršku i razmjenu informacija Evropske komisije - Tajeks.

Cilj radionice, koja se održava od 16. do 18. septembra u hotelu "Meriot", je poboljšati zakonodavstvo Srpske i BiH iz oblasti novih psihoaktivnih supstanci jačanjem kontrolnih tijela i poboljšanjem prikupljanja i dostavljanja stručnih materijala.

Radionici prisustvuju predstavnici svih policijskih agencija iz BiH, kao i stručnjaci iz regiona.