latinica  ћирилица
16/09/2019 |  11:44 ⇒ 11:58 | Autor: SRNA

"Mali princ" Branki Veselinović i Ranku Risojeviću

Srpskoj glumici Branki Veselinović i piscu iz Republike Srpske Ranku Risojeviću, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umjetnosti za djecu, biće uručena nagrada za životno djelo "Mali princ" na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, koji će trajati od 22. do 27. septembra u Subotici.
Ranko Risojević (foto:riznicasrpska.ne) -
Ranko Risojević (foto:riznicasrpska.ne)

Ovaj festival sa fokusom na lutkarstvu organizuje Otvoreni univerzitet Subotica, a jedan je od najznačajnijih u regionu koji više od četvrt vijeka okuplja stvaraoce za najmlađe, saopštili su organizatori.

Festival obuhvata takmičarski program u okviru kojeg će se ove godine naći 14 predstava za djecu iz cijelog svijeta, a najmlađa pozorišna publika moći će da uživa u kreativnim, raznovrsnim i maštovitim umjetničkim predstavama koje u Srbiju dolaze iz Kine, Rusije, Koreje, Poljske, Italije, Njemačke, Mađarske i mnogih drugih zemalja.

Prošle godine su nagradu "Mali princ" dobili Dušan Pop Đurđev, poznati srpski pisac za djecu i mlade, te dugogodišnji direktor "Zmajevih dečijih igara", kao i Vjeslav Hejno, cijenjeni poljski profesor pozorišne umjetnosti, glumac, reditelj, pedagog i publicista.

Dobitnici nagrade koju Međunarodni festival pozorišta za djecu dodjeljuje od 2000. godine, između ostalih, bili su i Zoran Hristić, Minja Subota, Timoti DŽon Bajford, Branko Milićević Kockica, Ljubivoje Ršumović i mnogi drugi ugledni stvaraoci za djecu.

Ranko Risojević je rođen 1943. godine u Kalenderima, kod Kostajnice. On je pjesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike, prevodilac i kulturni radnik.

Risojević je od 1988. do 1990. godine bio direktor Narodne i univerzitetske biblioteke "Petar Kočić", kao i direktor Galerije likovnih umjetnosti Republike Srpske. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, te nosilac prestižnog francuskog ordena Viteza reda akademskih palmi.

Član je organizacionog odbora za dodjeljivanje Kočićeve nagrade i član odbora "Kočićevog zbora". Član je Društva bibliotekara Republike Srpske, Komisije za međunarodnu saradnju Društva bibliotekara Srpske, te potpredsjednik Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj.

Objavio je oko 50 djela, od kojih 18 pjesničkih zbirki i 25 knjiga proze, među kojima 10 romana, izvedeno je desetak njegovih radio-igara za djecu, a većina je prevedena na više jezika i bila na repertoaru u zemlji i inostranstvu.

Za djecu je objavio romane "Dječaci sa Une", koji je već godinama u lektiri u BiH, potom "Trojica iz Zrikovije" i "Ivanovo otvaranje", zbirku priča "Priče velikog ljeta", dramske tekstove za djecu "Božićna priča" i "Patuljci i bauci", te zbirku pjesama za djecu "Majstorije".

Branka Veselinović je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica, čija je karijera duga 81 godinu. Ima 101 godinu, što je čini najstarijom srpskom glumicom.

Glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, te više od 50 televizijskih serija i filmova, a aktivna je i danas. Veselinovićeva, uprkos godinama, obilazi Domove za nezbrinutu djecu, Domove za stare i lica sa invaliditetom, gdje recituje i izvodi monologe.

Igrala je u prvoj predstavi Јugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu "Kralj Betajnove".

Sa suprugom glumcem i prevodiocem Mlađom Veselinovićem osnovala je Fond "Branke i Mlađe Veselinović" za pomoć djeci sa invaliditetom, a od 1980. godine četiri godine je bila ambasador Unicefa.

Dobitnica je još mnogo priznanja za svoj glumački i humanitarni rad, kao što su Sterijina nagrada 1964. godine, te Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno djelo i Vukova nagrada.