latinica  ћирилица
16/09/2019 |  13:35 ⇒ 17:42 | Autor: RTS

SAD objavio satelitske snimke, tvrde da je Iran kriv za napade (VIDEO)

Sjedinjene Američke Države su objavile satelitske snimke kao i tvrdnje obavještajaca da je Iran krivac za napade na saudijska naftna postrojenja. Iran negira te navode, a Huti tvrde da su oni odgovorni.
Satelitski snimak dima iznad naftnih postrojenja (foto: Planet Labs Inc / Associated Press) -
Satelitski snimak dima iznad naftnih postrojenja (foto: Planet Labs Inc / Associated Press)

Iran je negirao umiješanost u subotnje napade dronovima na saudijska naftna postrojenja za koje su odgovornost preuzeli Huti.

Međutim, neimenovani američki zvaničnici su za strane medije rekli da pravac i obim napada bacaju sumnju na umiješanost Huta.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je tokom vikenda optužio Iran bez iznošenja bilo kakvih dokaza, nakon čega je Iran optužio Ameriku za prevaru.

Predsjednik  SAD Donald Tramp u tvitu nije direktno optužio Iran, ali je predložio moguću vojnu akciju kada napadač bude poznat.

Nakon toga su neimenovani američki zvaničnici govorili za Njujork tajms, Ej-Bi-Si i Rojters.

Јedan od njih je naveo da su napadi došli sa zapadne strane ili sjeverozapadne, što je teritorija koju ne kontrolišu Huti u Јemenu.

Njujork tajms je prenio izjave zvaničnika koji su naveli da je napad izveden dronovima i krstarećim raketama. Međutim, navodi se da nisu sve rakete pogodile mete. 

Takođe, Ej-Bi-Si je citirao visokog zvaničnika koji rekao da je Donald Tramp potpuno svjestan da je Iran odgovoran za napade.

U međuvremenu, cijena nafte je porasla zbog straha za globalne zalihe i rasta tenzija na Bliskom istoku.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je na smirivanje situacije.