latinica  ћирилица
16/09/2019 |  15:01 ⇒ 15:03 | Autor: SRNA

Incko krši odredbe Ustava BiH i stavlja se na stranu antidejtonske rezolucije SDA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da iz Kancelarije visokog predstavnika /OHR/ nisu našli za shodno da se sami oglase povodom programskih dokumenata koje je usvojila SDA u subotu, već su to učinili, kako se vidi, na instistiranje medija, iako je potpuno jasno da su dokumenti i antiustavni i antidejtonski.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Umjesto da se to i konstatuje, jer visoki predstavnik jeste tumač Dejtonskog sporazuma, iz saopštenja dostupnog javnosti vidimo da se visoki predstavnik krije iza Savjeta za provođenje mira /PIK/, koji nema dejtonsko uporište, kao i da se i dalje obračunava sa Republikom Srpskom - istakao je Dodik upitan da prokomentariše odgovor OHR-a Srni u kojem su naveli da "svaka izmjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu", dodajući da "Upravni odbor Savjeta za provođenje mira konstantno potvrđuje neupitno opredjeljenje teritorijalnom integritetu BiH".

Dodik je ukazao da se u odgovoru OHR-a vidi da oni BiH vide kao državu sastavljenu od dva entiteta, ali nigdje ne pominju drugu odrednicu istog člana Ustava, a ona glasi i tri konstitutivna naroda, čime i sam visoki predstavnik krši odredbu Ustava BiH i stavlja se na stranu antidejtonske rezolucije SDA.

- BiH jeste državna zajednica, a Republika Srpska je postojala i prije Dejtona i Ustava BiH, jer kako bi inače mogla biti potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa i Ustava BiH. /Visoski predstavnik za BiH/ Valentin Incko bi morao da zna da je Republika Srpska već u Ženevi, prije dejtonske konferencije, imala međunarodni subjektivitet, što znači i prije Dejtonskog sporazuma, i prije samog visokog predsrtavnika, dakle i prije Valentina Incka - podsjetio je srpski član Predsjedništva.

Takođe, Dodik je podsjetio i na činjenicu da je Savjet za provođenje mira, koji se pominje i danas u saopštenju OHR, samoorganizovano tijelo koje nije predviđeno ni Dejtonskim sporazumom niti bilo kojom relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjdnosti UN, pa je mišljenje PIK-a samo mišljenje država članica samookupljenih u tom tijelu.

- Paulina Nevil DŽouns, nekadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, rekla je da je Savjet za provođenje mira obična podvala, iako je u ime Velike Britanije učestvovala u njegovom samoorganizovanju - istakao je Dodik u izjavi za Srnu.