latinica  ћирилица
16/09/2019 |  15:26 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Zvornik: Apel građanima za legalizaciju objekata

Više od 3.000 bespravno izgrađenih objekata u Zvorniku još nije legalizovano. Apel nadležnih da podnesu zahtjev za legalizaciju ispoštovalo je više od 80 odsto građana. Tek njih 10 odsto se odlučilo na dalje korake ka okončanju postupka. Osim problema imovinsko-pravne prirode, glavni razlog je nedostatak novca.

Najviše nelegalizovanih objekata je u naseljima Ekonomija, Ulice, Fagum i Branjevo. Krajem prošle godine, Gradska uprava je donijela odluku da subvencioniše naknadu rente i uređenja u postupku porodicama poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, povratnika i korisnika socijalne pomoći.

Boško Kojić, načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje, naglasio je da su ovom odlukom pokušali obuhvatiti sve kategorije i da izađu u susret kako bi što bezbolnije prošli postupak legalizacije i, kako je rekao, riješe svoja životna pitanja.

Učinićemo sve da ljudima pomognemo , a očekujemo i pomoć od Vlade, ističe gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

- Mi zemljište ne možemo pokloniti, ali ćemo napraviti neke maksimalno niske cijene da bi ljudima bilo što povoljnije da legalizuju objekat, a mi ćemo ta sredstva, koja prikupi gradska uprava, uložiti u infrastrukturu baš tih naselja - istakao je Stevanović.

Nadležni u Zvorniku se nadaju da će Vlada Srpske razmotriti njihovu inicijativu o izmjeni Zakona o stvarnim pravima i na taj način pojednostaviti postupak.