latinica  ћирилица
16/09/2019 |  16:04 ⇒ 18:15 | Autor: SRNA

Vidaković: Svi penzionisani policajci da primaju penzije pod jednakim uslovima

Penzionisani policajci sa regije Birač podržavaju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji Republike Srpske da policajci nakon završenog radnog vijeka idu pod povoljnijim uslovima u penziju, ali i traže da se stvore zakonske mogućnosti da do sada svi penzionisani policajci primaju penziju po jednakim, odnosno povoljnim uslovima.
Rodoljub Vidaković - Foto: SRNA
Rodoljub VidakovićFoto: SRNA

Predstavnik penzionisanih policijaca sa regije Birač Rodoljub Vidaković rekao je novinarima nakon današnjeg sastanka penzionisanih policajaca te regije da je zatraženo od predstavnika vlasti, odnosno od svih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, da pokrenu inicijativu da budu stvorene zakonske mogućnosti za to. 

- Vlada Republike Srpske trebalo bi da pripremi nacrt zakona o izmjenama i dopunama ovog zakona da i ova već penzionisana populacija policije bude obuhvaćena novim zakonom da dobiju povoljnije penzije, a ne da im se isplaćuju penzije na ime 40-godišnjeg radnog prosjeka - rekao je Vidaković.

Vidaković je podsjetio da novi zakon predviđa da policija ide u penziju sa obračunatim petogodišnjim najpovoljnijim prosjekom plate, a diskriminiše policajce koji su ranije otišli u penziju i najzaslužniji su za stvaranje Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i otadžbine Srpske. 

- Zaključili smo da premijer Republike Srpske Radovan Višović i ministri unutrašnjih poslova i rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Dragan Lukač i Duško Milunović prime delegaciju sa ovog skupa kako bi ih temeljno upoznali o ovom problemu - naveo je Vidaković.

On je naglasio da su svi do sada penzionisani policajci, uglavnom, bili borci prve kategorije i da, u skladu s tim, imaju puno pravo da traže da se u razumnom roku iznađu mogućnosti kako bi i ova kategorija policijskih službenika ostvarila povoljnije penzije. 

- Mi smo, iako smo penzionisani, i dalje profesionalci i nećemo na proteste jer Republika Srpska ionako ima mnogo neprijatelja, ali tražimo da se uvrstimo u povoljniji položaj penzionisanja - rekao je Vidaković.

On je dodao da mnogi penzionisani policajci zbog male penzije pod stare dane rade svakojake poslove da bi poboljšali svoj materijalni položaj, što ne priliči ljudima koji su sav svoj život posvetili radu i stvaranju ugleda MUP-a Republike Srpske.

Milan Mrkajić, koji je radio na poziciji inspektora za opšti kriminalitet u Policijskoj stanici Šekovići, kaže da je u punu penziju, koja iznosi 480 KM, otišao prije devet godina.

On je apelovao na nadležne organe Republike Srpske da obrate pažnju na ovu kategoriju policije, jer su primorani zbog male penzije da rade poslove ispod ljudskog dostojanstva samo da bi dodatno zaradili za sebe i svoju porodicu.

Pedsjednik Boračke organizacije grada Zvornika Lazar Ristić rekao je da Boračka organizacija podržava aktivnost penzionisanih policajaca jer su oni sa ostalim borcima iznijeli veliki teret u stvaranju Republike Srpske i boljeg sutra svom narodu. 

- Podržavamo njihove napore da se izjednače sa visinom penzije koje su u prijedlogu novog zakona - rekao je Ristić i izrazio nadu da će inicijativa penzionisanih policajaca naići na razumijevanje.