latinica  ћирилица
16/09/2019 |  16:12 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Novi Grad: U srijedu obilježavanje 24. godišnjice odbrane zapadnokrajiških opština

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, u Novom Gradu će u srijedu, 18. septembra biti održana centralna manifestacija povodom dvadesetčetvrte godišnjice odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

Prije 24 godine, hrvatska avijacija i artiljerija, pod okriljem zločinačke akcije Oluja u dva navrata gađale su izbjeličke kolone i Svodnu kod Novog Grada. Tragovi razaranja, vidljivi su i danas. Za žrtve, pravde još nema.

Hrvatski cilj bilo je etničko čišćenje Srba sa ovih prostora. U agresiji hrvatske vojske prije 24 godine ubijena su 54 civila i 50 pripadnika Vojske Republike Srpske.

- Osamnaestog septembra obilježavamo jednu veliku pobjedu srpske vojske i odbranu zapadnih granica Srpske i BiH od hrvatske agresije. To je jedna od velikih pobjeda, a isto tako je i dan sjećanja na sve one koji su poginuli - rekao je Duško Milunović ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Procjenjuje se da je na području ove tri opštine pričinjena materijalna šteta veća od 173 miliona maraka.

- Vjerujemo da BiH kao država treba da insistira na odšteti od strane Hrvatske i da se kroz određeni vid nadoknade to pitanje riješi - naglasio je načelnik Opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

Darijan Babić, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne polsove opštine Kozarska Dubica, istakao je da su u napadu najviše stradali industrijski i stambeni objekti.

- Bukvalno na području grada nije bilo nijendog objekta koji nije imao na sebi oštećenja od granata - dodao je Babić.

Bitka za odbranu zapadnokrajiških opština bila je bitka nad bitkama, kažu borci. U pokretanju postupka naplate ratne štete, zakazala je, ističu, Bosna i Hercegovina.

- Mislim da se BiH nije uopšte potrudila da se naplati odšteta, jer nije bilo u interesu druga dva naroda u BiH pošto su njihovi narodi učestvovali u napadu na Srpsku da izvrše i naplate odštetu - ističe Marinko Gačić, predsjednik Boračke organizacije opštine Novi Grad.

Centralna manifestacija „Odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije“ biće održana u srijedu u Novom Gradu.