latinica  ћирилица
16/09/2019 |  17:52 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

"Met" ili "led"- nova sintetička droga izaziva tešku zavisnost i nerijetko smrt

Nove droge bezbjednosni su i javno-zdravstveni problem društva, zbog čega je na njihovu pojavu potrebno odgovoriti institucionalno, poruka je sa radionice “Pravna reakcija na pojavu novih psiho-aktivnih supstanci” u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske. Na prostoru BiH identifikovane su četiri nove psiho-aktivne supstance.

MET ili LED, droga je koja stvara akutnu depresiju, psihotične napade i trajno oštećuje mozak. Uz već poznate droge, pojava novih sve veći je problem. Krajem avgusta ove godine zaplijenjena je i kod nas - u Bijeljini.

- Radi se o teškoj hemijskoh drogi koja dolazi na naše terene. Radi se o sintetičkoj drogi čiji je hemijski naziv metamfetamin ili kristalni met. Veoma je opasna droga, izaziva veliku ovisnost i utiče na nervni sistem - istakao je Srđan Gajić, načelnik Sektora kriminalistike policije PU Bijeljina.

Milosav Savković, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kaže da sve te nove vrste sintetičkih droga imaju po 10 puta jača dejstva u odnosu na postojeće droge i kao takve veoma često imaju smrtni ishod prilikom uzimanja.

Na uzorku od 960 ispitanih širom Republike Srpske utvrđeno je da je oko pet odsto 15-godišnjaka imalo kontakt sa nekom vrstom droge. U prošloj godini 540 osoba liječeno je od zavisnosti, najčešće od heroina. A do heroina i drugih težih droga, put zavisnika nerijetko počinje i od osvježivača koji u svom sastavu imaju psihoaktivne supstance.

Iako je na tržištu BiH utvrđeno prisustvo četiri vrste novih droga, one još nisu na listi zabranjenih supstanci. MUP Srpske je, preko Komisije za suzbijanje zloupotrebe droga, slao zahtjeve institucijama na nivou BiH, koje do sada nisu odgovarale. A sve dok su takve droge van liste, njihovo posjedovanje nije kažnjivo.