latinica  ћирилица
16/09/2019 |  18:02 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

O deklaraciji SDA konačno se oglasili iz OHR-a i to tek na upit medija

Programska deklaracija SDA, kojom žele "republiku BiH", bez entiteta protresla je političku scenu u BiH i regionu, ali ne i međunarodnu zajednicu. Tek na naš zahtjev, bez osude, iz OHR-a odgovaraju da BiH nije državna zajednica i da promjene Ustava nema bez saglasnosti konstitutivnih naroda u BiH.

Dok su se smjenjivala upozorenja da je deklaracija SDA poziv na sukob - međunarodna zajednica u BiH je ćutala. Tek na naše insistiranje, iz OHR-a je stigao diplomatski sterilan odgovor da Upravni odbor Savjeta za provođenje mira konstantno potvrđuje neupitno opredjeljenje teritorijalnom integritetu BiH.

- BiH nije državna zajednica, dva entiteta pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Svaka izmjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu, što zahtijeva široku podršku unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode - stoji u saopštenju OHR-a.

Visoki predstavnik umjesto da tumači Dejton, krije se iza Savjeta za sprovođenje mira koji nema dejtonsko uporište, i dalje se obračunava sa Republikom Srpskom, uzvratio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Osvrnuvši se na saopštenje OHR-a, Milorad Dodik je rekao da Incko ne poštuje odredbu Ustava prema kojoj je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- BiH jeste državna zajednica, a Republika Srpska je postojala i prije Dejtona i Ustava BiH, jer kako bi inače mogla biti potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa i Ustava BiH. Valentin Incko bi morao da zna da je Republika Srpska već u Ženevi, prije dejtonske konferencije, imala međunarodni subjektivitet, što znači i prije Dejtonskog sporazuma, i prije samog visokog predstavnika, dakle i prije Valentina Incka - izjavio je Dodik.

Ovakav stav OHR-a za Srpsku nije novina. Predsjednica Željka Cvijanović podsjeća na rezolucije i deklaracije koje je predlagao i usvajao SNSD, a koje nisu bile ni antiustavne, niti antidejtonske. Na to, kaže, međunarodna zajednica nikad nije ćutala.

Kongres SDA (Foto: RTRS)

- Nikad ovdje nije postojao izbalanstiran pristup. Јa, čak, mislim da su mnoge stvari, koje "ispali" bošnjačka politička scena, stvar dogovora sa strancima. Onda ne možete očekivati da ti stranci reaguju - izjavila je Cvijanovićeva.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov smatra da BiH nisu potrebne nove alternativne ideje, već realizacija Dejtonskog sporazuma. U saopštenju, Ivancov ističe da su u programskim dokumentima SDA sadržani elementi koji ne odgovaraju osnovnim načelima mirovnog sporazuma, a koji garantuju ravnopravnost tri naroda i široka ovlaštenja entiteta.

- Uzimajući ovo u obzir, jednoglasno odbacivanje najavljene agende od strane srpskog i hrvatskog naroda je sasvim razumljivo. Nažalost, u trenutnoj unutrašnjoj političkoj situaciji, kada godinu dana nakon izbora nije moguće formiranje novog Savjeta Ministara, takve izjave samo komplikuju proces formiranja vlasti - naglasio je Ivancov.

Za profesora ustavnog prava Radomira Lukića deklaracija SDA nije ništa drugo do pokušaj stvaranja "Velike BiH“ na temeljima "Islamske deklaracije“ Alije Izetbegovića. Ocjenjuje da drugačije BiH nema bez dogovora svih naroda.

- Drugi put je put sukoba unutrašnjeg građanskog rata u kojem oni misle da mogu pobijediti, a ne mogu. Čvrsto sam ubijeđen da je jedino Ustav BiH njen jedino mogući ustav, ne samo danas i sutra, već i za dugi niz vijekova koji poslije nas slijede - kaže Lukić.

Deklaracija SDA naišla je na osudu i hrvatskih političara i analitičara u BiH. Uz dodatno zaoštravanje političkih odnosa, analitičar Zoran Krešić iz Mostara u dokumentu SDA vidi oživljavanje Islamske dekalracije.

- Radi se o pokušaju da se ispravi greška koju je Alija Izetbegović napravio u Dejtonu. Pokušava se vratiti ono što je izgubljeno u Dejtonu. To nije prihvatljivo kod druga dva naroda. Svjesno se gura prst u oči - ističe Krešić.

Oglasili su se danas i iz SDA. Ističu da neće odustati od svog, kako ga zovu, legitimnog cilja, a to je Republika Bosna i Hercegovina. Nikome, ističu, ne prijete, ali ih, kažu, reakcije iz Republike Srpske i Srbije neće ućutkati.