latinica  ћирилица
16/09/2019 |  18:14 | Autor: SRNA

Majkić: Poznato da su državljanstva dijeljena teroristima

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da je poznato da su muslimanski lideri u znak zahvalnosti za ratni angažman u BiH dodjeljivali državljanstvo licima koja su dovođena u vezu sa terorizmom i čak se nalazila na Interpolovim potjernicama.
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

- Sve je to nama poznato - rekla je za Srnu Majkićeva, komentarišući izjavu stručnjaka za borbu protiv terorizma DŽevada Galijaševića da je jedan od dvojice sadašnjih lidera SDA Šefik DŽaferović 30. aprila 1994. godine potpisao papire kojima je osnivač "Islamske države" i "mozak" terorističkog napada 11. septembra u Americi dobio putne dokumente BiH.

Ona je podsjetila da je Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH osam mjeseci 2017. godine tražio da na dnevni red tog doma bude stavljena odluka o razrješenju DŽaferovića sa funkcije predsjedavajućeg i člana Kolegijuma, zbog optužbi da je kao član Centra službi bezbjednosti Zenica znao i ničim nije spriječio ratne zločine nad ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti.

- Posebno smo se rukovodili time da je nekadašnji potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo predao Tužilaštvu BiH ozbiljne dokaze protiv Sakiba Mahmuljina, kome se sada sudi, a koji je za ratne zločine optuživao i DŽaferovića - istakla je Majkićeva, konstatujući da je sve to bilo uzaludno.

Prema njenim riječima, kao što je Tužilaštvo BiH svojevremeno donijelo odluku o nesprovođenju istrage protiv DŽaferovića, tako su i mnogi drugi muslimanski ratni kadrovi ostali van domašaja pravde za počinjene ratne zločine.

Majkićeva je izrazila nadu da će presuda Mahmuljinu za zločine nad Srbima i komandovanje mudžahedinima otvoriti put da DŽaferović i drugi koji su učinili ratne zločine nad zarobljenim muslimanskim civilima budu privedeni pravdi.